Honderd meter aan begroeiing Westerscheldedijk vernield bij brand

Aan een dijk langs de Westerschelde ter hoogte van Zaamslag is vanmiddag brand uitgebroken. De brand woedde ter hoogte van de Eendragtweg over een lengte van honderd meter aan beide zijden van de dijk. Meerdere brandweerploegen uit de regio werden opgeroepen, omdat de brand snel uitbreidde.
Middelbrand begroeiing dijk Zaamslag
Middelbrand begroeiing dijk Zaamslag © HV Zeeland
De brand kon zich snel uitbreiden doordat er veel gemaaid gras op de dijk lag. Behalve de brandweer van Zaamslag, was ook de brandweer van Terneuzen, Oostburg en Vogelwaarde opgeroepen. Omdat er veel brandweerploegen bij de brand waren, werd de Eendragtweg tijdelijk afgesloten, ook omdat de ploegen moesten pendelen om water te halen.
De brand werd rond 14.00 uur ontdekt. Een uur later werd het sein brand meester gegeven en richtten de blusploegen zich op het nablussen van de brand. Het waterschap, dat eigenaar is van de dijk, wordt op de hoogte gebracht van de brand omdat er volgens de veiligheidsregio een 'aanzienlijk' stuk dijk is verbrand.

Verhoogde alarmfase

Donderdag verhoogde de Veiligheidsregio Zeeland het risico op natuurbranden naar 'extra alert', de hoogste alarmfase. Aanleiding daarvoor is de langere droge periode en de verwachting dat er voorlopig geen neerslag valt. De Veiligheidsregio roept mensen op extra scherp te zijn op de risico's die een brand kunnen veroorzaken in de natuur.