Suzuki-fruitvlieg bedreigt kersenteelt: vlieg mag dit jaar niet bestreden worden

Spannende weken voor de Zeeuwse kersentelers. De kersen zijn traditioneel het eerste fruit van het seizoen dat geoogst kan worden, maar bestrijdingsmiddel tegen de Suzuki-fruitvlieg is nog niet vrijgegeven. De vlieg kan grote schade toebrengen aan de oogst.
De kersen zijn later dit jaar door het koude voorjaar
De kersen zijn later dit jaar door het koude voorjaar © Omroep Zeeland
Johan Elenbaas is fruitteler in Arnemuiden. Hij heeft onder meer aardbeien, appels, peren en kersen. De kersen hadden normaal gezien nu geoogst moeten worden, maar ze zijn twee weken later. Het koude en natte voorjaar zorgt voor vertraging.
Naast dat koude en natte voorjaar, is er nog iets waar de teler zich zorgen over maakt. Hoewel deze bedreiging minuscuul klein is, zijn de gevolgen enorm. Het gaat om de Suzuki-fruitvlieg. "Ik maak me heel erg zorgen en mijn collega-telers ook. We zouden een hele grote ramp tegemoet kunnen gaan."
Het gaat allemaal om het bestrijdingsmiddel Exirel. Dat is de afgelopen jaren gebruikt om de Suzuki-fruitvlieg van het fruit af te houden. Daarvoor moet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ieder jaar toestemming geven en dit jaar is die toestemming er nog niet. De vroegste kersenrassen kunnen daardoor niet meer beschermd worden, latere rassen mogelijk wel als er nog toestemming komt.
"De laatste jaren konden we de vlieg prima bestrijden, maar dit jaar gaat het een hele uitdaging worden", legt Elenbaas uit. Vorig jaar kwam de toestemming ook laat volgens de fruitteler. De vroege kersenoogst had daarom last van de vlieg, maar de latere kersenrassen niet. "Dan zie je de eerste rassen echt schade hebben."
Oogstderving ligt dus op de loer. Elenbaas: "Daarnaast is het best oneerlijk want in het buitenland zijn de middelen wel toegelaten. We hebben één Europa, maar in Nederland denken ze anders over toelating van bepaalde middelen en daar zijn wij nu de dupe van."
Met deze tenten hoopt de fruitteler de vliegen weg te houden
Met deze tenten hoopt de fruitteler de vliegen weg te houden © Omroep Zeeland
Elenbaas heeft wel andere voorzorgsmaatregelen genomen om de oogst te beschermen. Zo hangt er folie boven de bomen om de regen tegen te houden. Regen kan de kersen laten barsten. Ook hangen er insectennetten. "Sinds de laatste jaren hebben we rondom alle percelen netten. Dat zijn hele fijnmazige netten zodat de invlieg van buitenaf zo veel mogelijk wordt beperkt. Zo heb je minder chemie nodig, maar als het nodig is zouden we toch wel graag kunnen ingrijpen."
Jaco van Bruchem van de Nederlandse Fruittelers Organisatie bevestigt het probleem van Elenbaas. De aanvraag voor Exirel is volgens hem in december al gedaan, maar een beslissing is er nog niet. "Het ministerie zegt geen ja en geen nee, maar als ze nog langer wachten dan is de beslissing niet meer nodig want dan is het te laat."

Nog geen besluit

Het ministerie van Landbouw laat in een reactie weten dat het onderwerp de aandacht heeft van de minister, maar dat er nog geen besluit is genomen. Wanneer dat wel gebeurt, is nog onduidelijk. Bij de besluitvorming is ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betrokken.