Marco wint kampioenschap met gebrouwen bier uit zijn garage

Marco de Vries uit Sint Jansteen won afgelopen weekend het Open Nederlands Kampioenschap amateur bierbrouwen. De Vries brouwt al acht jaar bier in zijn garage en deze kampioenschapstitel voelt als een bekroning op zijn werk: "Ik heb aan meerdere wedstrijden meegedaan, maar heb altijd gezegd dat het ONK winnen de kers op de taart is."
Marco brouwt in zijn garage prijswinnend bier
Op een ijzeren stellage van ongeveer een halve meter hoog staan twee afgekeurde biervaten met een gasvlam eronder. "Daar wordt het winnende bier in gebrouwen", zegt de Vries. Met een grote houten pollepel roert hij alle bieringrediënten door elkaar, hij brouwt zo'n zes tot acht keer per jaar. Ongeveer dertig liter per keer. "Het is voor mij echt een hobby. Je maakt van water, graan en hop een heel mooi natuurproduct en kan er van genieten met vrienden."

Geduld

Het donkere bier van De Vries is al meerdere keren in de prijzen gevallen, het geheim: "Zuiver werken, schoon werken, goede kwaliteit van producten en een flinke portie geduld. Je moet namelijk een paar maanden geduld hebben na het brouwen voordat het echt lekker is." Ondanks dat de amateur bierbrouwer zich nu Nederlands kampioen mag noemen in het amateur bierbrouwen, krijgt hij er geen nieuwe klanten bij. "Ik mag het bier niet verkopen. Het is hobbymatig dus er zitten geen accijnzen op. Daarom is mijn bier helaas niet verkrijgbaar in een winkel."
Bierbrouwkampioen
Marco de Vries uit Sint Jansteen brouwt bier in zijn garage en is met zijn quadruppel kampioen geworden op het Open Nederlands Kampioenschap © Omroep Zeeland
De Vries laat trots zijn certificaat en wisseltrofee zien, maar als algemeen kampioen heeft hij ook een upgrade voor zijn bierbrouwerij gewonnen. "Ik ga van handmatig naar elektrisch brouwen met deze nieuwe ketel. Ik ben er heel blij mee want nu kan ik van het gas af", zegt hij.
De bierbrouwer gaat zijn nieuwe aanwinst gebruiken voor het verbeteren van zijn tripelbier, maar de ambitie om het product te verkopen heeft hij niet. "Dat kan altijd nog komen, maar voor nu brouw ik alleen voor vrienden en familie en om mee te doen aan wedstrijden."