Ongevraagd een envelop met drugs op je mat, het gebeurt wekelijks

Een verdachte envelop op je deurmat. Retour afzender gestuurd, met jouw adres achterop. Je weet alleen zeker dat jij 'm niet hebt verzonden en later blijken er harddrugs in te zitten. Het gebeurde verslaggever Mark Rijk, maar het kan volgens de politie Zeeland-West-Brabant iedereen overkomen. Deze retourzendingen met drugs vallen regelmatig op de mat van willekeurige Zeeuwen.
Drugsenvelop
De envelop met drugs die retour afzender werd gestuurd © Omroep Zeeland
door verslaggever Mark Rijk
De envelop die op mijn deurmat ligt, is A6-formaat en best dik. Je zou er een kaart mee kunnen versturen, maar er zit duidelijk meer in. Doordat er een soort van karton in zit, kun je niet voelen wat het daadwerkelijk is. Mijn adres staat erop als afzender, maar ik weet zeker dat ik de envelop niet heb verstuurd en dat niemand anders dat vanaf mijn adres heeft gedaan.
En wie is John James aan wie het pakketje in Amerika is verstuurd? De naam doet wel een belletje rinkelen. Als filmliefhebber weet ik dat het de volledige naam is van het karakter Rambo. Maar wat heeft die er nou mee te maken? Is dit toeval? Die brief was toch niet voor Sylvester Stallone?

Panisch

Ik google wat rond, maar nergens vind ik een duidelijk antwoord. Wel schiet door mijn hoofd: er zullen toch geen drugs in zitten? Het zou zomaar een behoorlijke hoeveelheid cocaïne kunnen zijn. Hoeveel zou deze envelop in mijn handen dan waard zijn? Ik begin panisch te worden en wil zo snel mogelijk van dit pakketje af.
Ik denk geen seconde langer na, stap de deur uit en gooi de envelop in een openbare prullenbak
Wat me ook te binnen schiet: misschien zit er een AirTag in. Zulke apparaatjes worden vaak gebruikt om koffers te traceren wanneer ze kwijt zijn. Die tags zijn klein en via een speciale app zijn ze makkelijk te traceren. Misschien deze envelop ook wel, bij mij thuis dus. Ik denk geen seconde langer na, stap de deur uit en gooi de envelop in een openbare prullenbak in de buurt.
Daarna bel ik de politie om mijn verhaal te vertellen. De telefoniste neemt het meteen serieus en stuurt agenten op pad om de envelop te zoeken. Een half uur later zie ik een politieauto richting de prullenbak rijden. De arm van de agent gaat in de bak en ik zie dat de envelop tevoorschijn komt. In de achterbak van de politieauto wordt de vondst meteen onderzocht.

'Heeft u vijanden?'

Ik dacht eigenlijk dat daarmee de kous af was, maar de politie wil contact met me. Zonder problemen stem ik in en ik moet een rits vragen beantwoorden. "Weet u zeker dat u deze envelop niet heeft verstuurd? Kan iemand anders het pakketje vanaf uw adres sturen? Heeft u vijanden?"
Het is een beetje gek, maar ik snap het wel. De agenten willen zeker weten dat ik er echt niks mee te maken heb. Aangezien ik niks te verbergen heb, geef ik rustig antwoord. Aan het einde van het gesprek vraag ik me af of het daadwerkelijk om drugs ging. "We onderzoeken dit niet voor niets en je voorgevoel kan wel eens kloppen", zegt de agent met een vriendelijke lach. Het is mij duidelijk: er zat dus echt drugs in die envelop.

'Gemiddeld één keer per week'

Politiewoordvoerder Eric Passchier: "Je kunt tegenwoordig makkelijk online drugs bestellen. Om zo'n pakketje door de douane te krijgen, moeten de criminelen een postcode en een huisnummer op de achterkant zetten, dus een afzender. Mocht het pakketje in het buitenland niet aankomen, dan wordt het teruggestuurd naar de afzender, in dit geval dus zo maar iemand."
"Zo kun je dus een pakketje in de bus krijgen dat je niet verwacht, maar waar wel drugs in zitten. Als dat gebeurt, bel dan de politie, zodat wij het kunnen ophalen en een onderzoek kunnen starten."
"Dit soort meldingen krijgen we bij de politie Zeeland-West-Brabant gemiddeld één keer in de week binnen. We proberen alles om dit te voorkomen, maar dat kan alleen door de pakketjes vóór het opsturen te onderscheppen. Bij het postverdeelcentrum worden deze pakketjes eruit gehaald en wij stellen dan een onderzoek in om de verstuurder te kunnen aanhouden."
Maar is dit nou een incident of gebeurt dit vaker? Ik heb nog zoveel vragen. Mijn collega's op de redactie begrijpen bijvoorbeeld niet waarom ik het pakje niet heb geopend. Zou dat verstandig zijn geweest? Ja, ik was ook erg nieuwsgierig, maar ik vertrouwde het voor geen cent.
Voor al die vragen bel ik maar weer met de politie. De woordvoerder zegt in eerste instantie nog nooit van zoiets te hebben gehoord, maar wil het uitzoeken. Iets later belt hij terug en jawel: "Dit gebeurt dus blijkbaar wekelijks." Dat ik die brief weer terugkrijg omdat mijn adres achter op de brief staat, is puur toeval. Volgens de woordvoerder wordt als random adres wel bijna altijd een woonhuis gekozen en geen bedrijf. "Dat zou argwaan wekken."

Geld is binnen

Of ik bang moet zijn dat criminelen me gaan opzoeken? Volgens de woordvoerder is dat niet het geval. "Het gaat om een relatief kleine hoeveelheid. De verkoper heeft zijn geld binnen en dat de drugs niet zijn aangekomen, zal hem niet veel uitmaken."
Het stelt mij iets meer gerust. Gelukkig. Maar toch maalt het in mijn hoofd of het daadwerkelijk hierbij blijft. Wat wel duidelijk is: wanneer er iets gebeurt, bel meteen weer de politie.