Goedemorgen! Ploffen in Terneuzen, klachten over opstuivend zand Perkpolder en de ZLM Tour begint

Goedemorgen, het is vandaag woensdag 7 juni. De dag dat er weer geploft wordt in Terneuzen en dat de ZLM Tour in Zeeland begint. Verder komt er nieuws over de asielopvang uit het Veiligheidsberaad en leidt opstuivend zand tot klachten bij omwonenden van de Westelijke Perkpolder.
Ploffen binnenhoofd Middensluis
Het oude buitenhoofd van de Middensluis in Terneuzen wordt woensdag en donderdag opgeblazen © Nieuwe Sluis
Tussen 07.00 en 08.00 uur wordt het oude buitenhoofd van de Middensluis in Terneuzen opgeblazen, om de weg vrij te maken voor de schepen die de Nieuwe Sluis in willen varen. Ook morgenochtend zijn er ploffen. Onze verslaggever is er natuurlijk bij. Schakel in op je radio of luister hier mee.

Noodopvang asielzoekers

Burgemeester Van Merrienboer van Terneuzen was gisteravond bij het Veiligheidsberaad, waar hij met de voorzitters van de andere veiligheidsregio's overlegde over de noodopvang van asielzoekers. Eerder spraken ze met het kabinet af dat de crisisopvanglocaties per 1 juli gesloten zouden worden, omdat dat eigenlijk geen taak voor gemeenten is.
Erik van Merrienboer, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland
Erik van Merrienboer, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland © Omroep Zeeland
De burgemeesters vinden nu dat het Rijk die taak moet overnemen omdat er geen sprake meer is van een acute crisissituatie. Maar gaat dat ook lukken? Van Merrienboer vertelt iets na 08.00 uur op de radio in Zeeland Wordt Wakker wat er uit het overleg is gekomen.

Noordenwind = zand in je ogen

Omwonenden van de Westelijke Perkpolder hebben veel last van opstuivend zand, met name bij noordenwind. Voor het project Waterzande is meters zand gestort in de polder en dat stuift nu richting de Kalverdijk. Op beelden is een witte waas te zien.
Zandverstuiving perkpolder
Zandverstuiving in de Westelijke Perkpolder © Omroep Zeeland
Dat leidt bij omwonenden tot geïrriteerde ogen, hoesten en keelpijn. Een van hen, Maurice Witteveen, doet bij ons zijn verhaal. Hij wil dat er maatregelen worden genomen en ergert zich aan het gebrek aan actie vanuit gemeente Hulst.

Proloog in de ZLM Tour

Zeeuwse wielerliefhebbers staan twee mooie dagen te wachten, want vanavond is de proloog van de ZLM Tour in Heinkenszand en morgen is de eerste etappe, die helemaal in Zeeland wordt gereden. Beide zijn live op tv te volgen bij Omroep Zeeland en natuurlijk besteden we er ook op de radio en online veel aandacht aan.
Etappe Westkapelle - 's-Heerenhoek
De route van de eerste echte etappe, die morgen wordt verreden © ProCylingMaps
De eerste renner in de proloog start vanavond om 18.30 uur voor de deur van het gemeentehuis in Heinkenszand. Het gaat om een parcours van 6,6 kilometer, waar je mooi alle renners één voor één voorbij kunt zien komen. De grote publiekstrekker is de Britse wielrenner Mark Cavendish. Morgen start de eerste etappe in Westkapelle. De renners gaan dan over de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug om uiteindelijk te finischen in 's-Heerenhoek.

Het weer

Ook vandaag wordt het lekker zonnig, met hier en daar een wolkje. De temperatuur komt op 19 tot 23 graden bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. Later op de dag brengt de noordenwind wat koelte mee vanaf zee. Morgen wordt het iets warmer dan vandaag: 20 tot 24 graden. In de loop naar het weekend komen daar steeds wat graden bij.