Haringvlietbrug dicht: dit zijn volgens jullie de alternatieven

Vanavond om 22..00 uur starten de grote werkzaamheden aan de Haringvlietbrug. Die is daardoor acht weken dicht. Veel Zeeuwen maken gebruik van deze verbinding als ze via Goeree-Overflakkee richting Zuid-Holland reizen en vice versa. Door de stremming zijn Zeeuwen genoodzaakt reisalternatieven te vinden. Daar komt nog bij dat er vanaf vandaag ook onderhoud wordt gepleegd aan het spoor. Tot en met 17 juni rijden er amper treinen in de provincie.
Veel reizigers zullen zich daarom in allerlei bochten moeten wringen om van A naar B te komen. Wij vroegen onze luisteraars, kijkers en internetbezoekers welke oplossingen zij voor zichzelf bedacht hebben. Dat loopt nogal uiteen.
De Haringvlietbrug
De Haringvlietbrug © ANP
Reacties variëren van thuiswerken tot zwemmen en van vakantie opnemen tot verblijven op een camping. Omrijden is ook een optie. Ankie schrijft onder ons bericht op Facebook: "Je kan toch via Ouddorp naar Rotterdam. Of via de Moerdijk."
Patrick heeft een bijzondere oplossing, maar die zal niet voor veel mensen mogelijk zijn. Hij past zijn werkplek aan in verband met de hinder: "In plaats van werken vanuit Heinenoord ga ik tijdelijk werken vanuit Hellevoetsluis. Je moet toch wat."

'Acht weken vrij'

Corina van der Helm-van den Hoek reageert op een bericht op de Facebookpagina ZierikzeeNieuws en heeft een hele andere oplossing: "Ik werk in Oud-Beijerland. Ik ben vanaf 9 juni acht weken vrij! Neem vier weken zomervakantie op, Een week onbetaald verlof en de andere drie werk ik de uren elders terug!" Klinkt goed, maar dat zal ook niet voor iedereen een optie zijn.
Voorbereidende werkzaamheden in mei
Voorbereidende werkzaamheden in mei © ANP
Petra blijft wel werken, maar doet dat thuis. En Stefani legt zich er gewoon bij neer: "Het is wat het is.. Gewoon maar heel vroeg (of laat) vanuit huis in regio Rotterdam naar Zeeland vertrekken en dan of omrijden via Dordrecht of de mooie 'scenic route' over de eilanden via Europoort. Wel ff minimaal drie kwartier reistijd bij optellen. Of soms wat langer van Zeeland genieten in één van de mooie B&B's."
Dat kan natuurlijk ook, als je werkt in onze mooie provincie! Hier vakantievieren.
Archiefbeeld van de Haringvlietbrug
Archiefbeeld van de Haringvlietbrug © ANP
Andersom kan ook. Liesbeth woont in Nieuwerkerk en werkt in Rotterdam. Zij heeft voor twee maanden een plekje op een camping geboekt in de buurt van haar werk en gaat lekker op de fiets. Hugo Verkerke reageert op ZierikzeeNieuws: "Ik pak de motorfiets en dan maar over de N57, al zal ik niet de enige zijn."

'We kunnen moeilijk alles laten wegrotten'

Miranda ziet geen reden tot opwinding: "Man, man, man, alsof er ik weet niet wat gaat gebeuren! Onderhoud moet toch ook gedaan worden aan deze bruggen? We kunnen moeilijk niks doen, alles laten wegrotten en dan, als er iets gebeurt, gaan lopen roepen over de staat van zo'n brug."
Archiefbeelden van de Haringvlietbrug
Archiefbeelden van de Haringvlietbrug © ANP
Hans vindt dat de provincie deze 'grapjes' zou moeten verbieden. "Hebben ze het over een noodplan om weg te komen bij een ramp. Nou, vergeet het maar. Zeeland zit klem. En vanaf de Randstad kom je er niet bij." Henk een simpel, maar wel risicovol advies: "Zwemmend naar de overkant, je moet wat."
Tot slot kan het alternatief van Gerard eigenlijk direct de prullenbak in en dat constateert hij zelf ook -cynisch -: "Met de trein. Oh nee, de NS heeft bedacht om die ook precies nu ruim een week niet te laten rijden." Edwin verwacht dat het 'een grote bende' gaat worden.
Wat gebeurt er aan het spoor?
Vanaf vandaag tot en met 17 juni zijn er werkzaamheden aan het spoor in Zeeland. ProRail gaat 22 wissels weghalen en drie wissels worden teruggezet. De drainage wordt verbeterd en de spoorstaven vernieuwd. Ook wordt de treinbeveiligingstechniek aangepast. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat storingen in de treindienst worden voorkomen, maar ook dat een nieuwe hoogspanningsroute van TenneT in gebruik kan worden genomen.
Concreet betekent dat:
- Van 9 tot en met 11 juni is er geen treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal
- Van 9 tot en met 17 juni is er geen treinverkeer tussen Goes en Roosendaal
- Vanaf 12 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Middelburg
- Vanaf 14 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Goes
Als alternatief zet de NS bussen in.
En wat gebeurt er aan de Haringvlietbrug?
Rijkswaterstaat pakt van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot en met 4 augustus de Haringvlietbrug aan. Het beweegbare deel van de brug wordt opgeknapt. De klep en het bewegingswerk worden vervangen. Ook komt er een nieuw systeem voor bediening, besturing en bewaking.
Het verkeer wordt omgeleid via de A59, de A17 en de A16 (Moerdijkbrug) en via de N59 en de N57 (Haringvlietdam). Fietsers kunnen via de pont naar de overkant en dat is gratis.