Bewijs stapelt zich op met nieuwe foto's: blusschuim gebruikt op plek van pfas-vervuiling Britannia
Er zijn nog meer foto's van het evenement Rescue Vlissingen opgedoken waaruit blijkt dat er wel degelijk met blusschuim is gespoten op het terrein van voormalig hotel Britannia in Vlissingen. Daarmee komt er meer bewijs voor de stelling dat de stof PFOS, die in blusschuim voorkomt, en in de grond bij Britannia is gevonden daar is gekomen door blusdemonstraties tijdens Rescue Vlissingen.

Vorige week bracht Omroep Zeeland een verhaal over een filmpje op Youtube dat een blusschuimdemonstratie tijdens Rescue Vlissingen 2006 liet zien. De directeur van DFS Brandveiligheid Jack van Schoonneveldt, gaf na het zien van de beelden aan dat hij zeker weet dat dit blusschuim betreft, en kwam zelf nog met een foto uit 2014 waarop een schuimkanon te zien is. De Veiligheidsregio Zeeland(VRZ), waar de brandweer in Zeeland onder valt gaf aan een onderzoek te starten naar de beelden. Zowel de VRZ als de organisatie van Rescue Vlissingen hadden tot dan volgehouden dat er nooit met blusschuim was gespoten tijdens het evenement.
Volle laag
Een anonieme fotograaf zocht naar aanleiding van de berichtgeving in zijn collectie naar foto's van eventuele demonstraties, en kwam er twee tegen uit 2004. Waar er bij de ander foto's en bij het filmpje misschien nog een beetje twijfel zou kunnen ontstaan, wordt die hier volledig weggenomen. Een voertuig van de Zeeuwse brandweer, hoogstwaarschijnlijk van de post Borsele die voor de Westerscheldetunnel paraat staat, spuit een volle laag richting het destijds verlaten hotel Britannia.

De grond voor het voertuig is compleet wit, waaruit valt af te leiden dat het inderdaad om blusschuim gaat. In 2004 bevatte blusschuim met grote zekerheid de stof PFOS, wat één van de vele onafbreekbare pfas chemicaliën is. Tegenwoordig wordt PFOS niet meer in blusschuim verwerkt. In die tijd waren de gevaren van pfas, die gelinkt worden aan ziektebeelden, nog niet algemeen bekend, en was het gebruik van schuim normaal.
Wie gaat dat betalen?
Maar de vervuiling bij Britannia betekent dat de grond nu afgevoerd moet worden en schoongemaakt. Omdat dit temperaturen van boven de 1000 graden vereist, is een dergelijke schoonmaakoperatie duur. De gemeente Vlissingen onderzoekt ook de zaak en zal moeten bepalen wie er straks voor de schoonmaakkosten moet opdraaien.