LEES TERUG: Vluchter Vandevelde wint in 's Heerenhoek

Het wielerpeloton rijdt vandaag ruim 200 kilometer over Zeeuwse bodem in de eerste etappe van de ZLM Tour. Na de proloog van gisteren in Heinkenszand staat vandaag een etappe op het programma. Die start om 12.00 uur in Westkapelle en de finish ligt na 203 kilometer in 's-Heerenhoek. In dit liveblog volg je alles rondom die etappe en vanaf 15.00 uur kan je meekijken met onze live uitzending op TV.

FINISH - Yentl Vandevelde wint!

De vluchters hebben het voor elkaar! Yentl Vandevelde van Tour de Tietema - Unibet wint in 's Heerenhoek! Hij profiteert van een complete misrekening bij de sprintersploegen! Alexander Konychev eindigt als tweede, Bert-Jan Lindeman wordt derde.

Nog 8 km - Nog altijd zeven man vooruit, Roosen beukt aan kop

Er zijn nog een paar kilometer te gaan, en de voorsprong van de kopgroep is onder de minuut gezakt. Voormalig Nederlands kampioen Timo Roosen beukt aan kop voor Jumbo Visma om de vluchters nog te grijpen.

Nog 15 km - Laatste ronde

De vluchters zijn de laatste ronde ingegaan. De voorsprong is nog altijd boven de minuut, Jumbo Visma lijkt niet mee te werken aan de kop van het peloton. Gaan we een stunt zien, of wordt het toch nog een massasprint?

Nog 27 km - Tweede passage in 's Heerenhoek

Het peloton is zojuist voor de tweede keer de finishlijn gepasseerd. De zeven vluchters hebben nog steeds een voorsprong van rond de anderhalve minuut. Timo de Jong is ondertussen teruggekeerd in de staart van het peloton.

Nog 33 km - Valpartij!

Timo de Jong uit Goes komt ten val en ziet het peloton in de verte wegrijden. Ook Maikel Zijlaard en Attilio Viviani zijn aangeslagen.

Nog 40 km - Voorsprong loopt terug

De voorsprong van de kopgroep is voor het eerst in tijden onder de twee minuten gezakt. Het lijkt erop dat de vluchters het niet gaan halen. Het peloton volgt op nog anderhalve minuut.

Laatste 50 km - De Lange nog altijd vooraan

De laatste vijftig kilometer zijn aangebroken. De zeven vluchters rijden nog steeds vooraan, de voorsprong bedraagt drie minuten. Thijs de Lange uit Kattendijke zit er nog altijd bij en laat zich veelvuldig aan de kop van het groepje zien.

136 km - Rasenberg wint tweede tussensprint, El Gouzi geeft op

De renners zijn voor het eerst in 's Heerenhoek aangekomen. Rasenberg leidde zijn medevluchters over de eerste passage van de finish en wint daarmee de tussensprint. Een groepje van ongeveer twintig renners volgt op vier minuten.
Ondertussen kent de ZLM Tour ook de eerste uitvaller; de Italiaan Omar El Gouzi van de Bardiani-ploeg rijdt niet meer verder.

Tussensprint 's Heerenhoek

Uitslag
1. Martijn Rasenberg ABLOC
2. Aaron van Poucke Flanders - Baloise
3. Alexander Konychev Corratec - Selle Italia

121 km - Abma lost, Mol tegen de grond

Elmar Abma moet als eerste lossen uit de kopgroep. De jongste renner van het peloton won de tussensprint in Wemeldinge, maar laat de rest nu rijden. Aaron van Poucke is nu virtueel leider. In het peloton is er slecht nieuws te melden voor Wesley Mol uit Kloetinge; de renner van Bike Aid gaat tegen de grond. Hij lijkt wel verder te kunnen fietsen.

115 km - 's Heerenhoek in de verte

De vluchters rijden Baarland binnen, en komen dichter en dichter bij 's Heerenhoek. Daar wordt de tweede en laatste tussensprint uitgevochten, daarna vervolgen de renners hun weg door Zuid-Beveland via Borssele en Nieuwdorp. Ze rijden in een lange lus rond 's Heerenhoek, waar ze via Nisse terugkomen voor de finale van de etappe. De voorsprong bedraagt nog steeds meer dan twee minuten, dus lijkt het er op dat ook de tweede tussensprint een prooi voor de kopgroep wordt.

105 km - Bevoorraden is een flinke klus

We zijn iets meer dan halverwege de koers. Normaliter een uitstekend moment om even te bevoorraden, maar het peloton heeft een aardige snelheid, merkt ook deze verzorger van EOLO-Kometa.

100 km - Jumbo Visma beukt het peloton aan stukken, achterstand naar twee minuten

Jumbo Visma trekt het gas helemaal open. Niet alleen halveren ze daarmee in een mum van tijd de achterstand op de koplopers van vier naar twee minuten, ook scheuren ze het peloton uit elkaar. De ploeg van Tim van Dijke uit Colijnsplaat maakt slim gebruik van de wind. De schade in het peloton is nu nog niet goed op te maken.

92 km - Abma wint eerste tussensprint

De tussensprint in Wemeldinge is gewonnen door Elmar Abma. Daarmee verdient hij niet alleen vijf punten voor het sprintersklassement, maar ook drie bonificatieseconden. Achter de kopgroep is het Team Jumbo Visma van favoriet Olav Kooij dat het tempo opvoert. De jacht op de vluchters is ingezet.
Abma stond er van de vluchters al het beste voor na de proloog van woensdag, en is dus virtueel leider in het klassement. De regerend Nederlands kampioen bij de junioren is de jongste deelnemer aan de ZLM-tour.

Tussensprint Wemeldinge

Uitslag
1. Elmar Abma Allinc
2. Aaron van Poucke Flanders - Baloise
3. Martijn Rasenberg ABLOC

80 km - Thijs de Lange rijdt door zijn dorp

Nog vijf kilometer te gaan voor Thijs de Lange, dan is hij thuis. De renner uit Kattendijke kan echter niet stoppen, want hij zit nog altijd in de kopgroep. De acht renners hebben ondertussen zo'n vier minuten voorsprong.

65 km - Samensmelting in peloton

Het peloton is weer bij elkaar bij het opdraaien vlak voor de Zeelandbrug. De drie groepen zijn samengesmolten. Langzaam maar zeker richt de kopgroep zich op de tussensprint bij Wemeldinge, die over pakweg 25 kilometer ligt.
Passage peloton over Oosterscheldekering

55 km - Peloton brokkelt verder uiteen richting Zierikzee

Met de Zeelandbrug nog voor de boeg houdt de wind nog steeds flink huis in het peloton, dat nu in drie stukken is gevallen. De voorste groep bestaat uit zo'n tien renners. Het gat naar de kopgroep is ongeveer twee minuten.

40 km - Waaiers!

De kopgroep is ondertussen op Schouwen-Duiveland aangekomen, maar erachter valt het peloton in twee stukken. De wind houdt flink huis en er zijn waaiers ontstaan. Het eerste peloton bestaat uit zo'n veertig renners en rijdt op bijna twee minuten van de acht koplopers.

30 km - Voorsprong loopt op tot een minuut

De voorsprong van de acht koplopers is ondertussen meer dan een minuut. Dit zijn de namen, naast Thijs de Lange van METEC-Solarwatt: Alexander Konychev (Corratec-Selle Italia), Aaron van Poucke (Flanders-Baloise), Yentl Vandevelde (Tour de Tietema-Unibet), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels), Emiel Vermeulen (BEAT Cycling), Martijn Rasenberg (ABLOC) en Elmar Abma (Allinq).
peloton zlm tour
Het peloton van de ZLM Tour passeert door Oostkapelle © Corrado Francke

22 km - Eerste aanval, met o.a. Thijs de Lange

Daar is dan de eerste aanval. Acht renners proberen een vlucht op te zetten. Eén van hen is Thijs de Lange uit Kattendijke, die in de editie van vorig jaar ook al meerdere keren in de ontsnapping zat. De voorsprong bedraagt ongeveer twintig seconden.

15 km - Wat gebeurde er gisteren ook al weer?

Het peloton vervolgt zijn weg over Walcheren. Een goed moment om nog eens terug te kijken naar de proloog van woensdag. Nils Eekhoff zette de openingstijdrit op zijn naam. Olav Kooij, favoriet voor de eindzege, reed naar een uitstekende derde tijd. Hij was één seconde trager dan Eekhoff.

0 km - Start is gevallen, waaieralarm in Westkapelle

De renners zijn gestart! Er staat een flinke Zeeuwse wind, de ploegen zullen vandaag rekening moeten houden met waaiervorming. Renners zullen vanaf het begin alert moeten zijn om niet op achterstand te raken.
Etappe Westkapelle - 's-Heerenhoek
De route van de eerste etappe © ProCylingMaps
De ZLM Tour is een meerdaagse etappekoers die door de zuidelijke delen van Nederland voert. Dit jaar wordt de race gehouden van woensdag 7 juni tot en met zondag 11 juni. De proloog, een individuele tijdrit met een afstand van 6.6 km, werd gisteren in Heinkenszand gewonnen door Nils Eekhoff. Vandaag gaat de eerste etappe van Westkapelle naar 's-Heerenhoek over een afstand van 203 km. De ZLM Tour wordt door veel sprinters gezien als een goede voorbereiding op de Tour de France. Dit jaar staan er zes Zeeuwse renners aan de start.