Op de publieke tribune in zwemkleding: 'We willen dat ons zwembad opengaat'

Ouders en vele kinderen uit Koewacht willen dat hun zwembad opengaat. Ze vrezen zelfs dat de gemeente Terneuzen het zwembad in hun dorp misschien wel wil sluiten. Tijdens een commissievergadering van de gemeente uitten ze hun zorgen.
Zwembad Koewacht
Het zwembad in Koewacht als het wél open is © Omroep Zeeland
De publieke tribune was dinsdagavond gevuld met kinderen in zwemkleding en enkele ouders uit Koewacht. Ze hadden op dat moment liever in het zwembad gelegen, maar dit gemeentelijk bad gaat pas op 1 juli open. "De andere zwembaden in de gemeente Terneuzen, met uitzondering van Zaamslag, zijn al vanaf 1 juni open. Dat is oneerlijk en wij willen ons daarover uitspreken", aldus inwoonster Kim Messemaker.

'Probeer je puber maar eens binnen te houden'

Haar 13-jarige zoon is met zijn vriendengroep nu aangewezen op een voor zijn moeder onacceptabel alternatief: "Ze willen toch op pad met dat warme weer. Zij gaan nu naar 'het vlotje' in Koewacht. Een totaal afgelegen plek, waar ze vanuit bomen in het water springen. Dat is natuurlijk een gevaarlijke situatie, waar de ouders niet blij mee zijn. Maar probeer een puber maar eens binnen te houden met prachtig weer."
De belangrijkste reden om het zwembad dicht te houden, is het gebrek aan vrijwilligers. Volgens dorpsraadslid Evi Kint uit Koewacht is de reden voor het ontstaan van dit tekort nog wel het meest zorgelijk. Het zou te maken hebben met het feit dat Koewacht een grensdorp is en daardoor zowel gebruikers als personeelsleden vanuit Nederland en België heeft.

Bedreigd gevoeld

"De Belgische vrijwilligers werden door de gemeente Stekene betaald. De Nederlandse vrijwilligers kregen er niks voor. Uiteindelijk is er een situatie ontstaan waarbij het betaalde personeel zich bedreigd voelde door het onbetaalde personeel. Ze zijn gewoon weggepest."

Morgen open

Toch denkt Kint dat ze met een oproepje voldoende mensen bij elkaar kan krijgen om het zwembad te kunnen openen. Voor Raadslid Johan Hessing (50PLUS) is daarmee het probleem opgelost: "Hoe laat gaan we morgen open?"
Wethouder Laszlo van de Voorde was niet zo optimistisch als Hessing. Wel gaf hij aan positief tegenover het idee te staan om het zwembad eerder te openen: "Als aan de juiste voorwaarden kan worden voldaan om de orde te kunnen handhaven. Daarbij moet je aan meer zaken denken dan alleen maar het neerzetten van personeel."
Een verlossend antwoord kon hij dan ook niet geven, ook niet over het opknappen van de polyesterlaag van het betonnen bad die gebreken gaat vertonen. "We hebben het probleem op ons netvlies, maar een oplossing heb ik niet meteen."
Dit is een bericht van streekomroep RTV-zvl.