Een baan over de grens? Goed nieuws: per 1 juli kun je meer thuiswerken

De regels voor thuiswerken worden per 1 juli verruimd voor mensen die een baan hebben aan de andere kant van de grens. Grenswerkers kunnen straks de helft van de tijd thuiswerken, zonder gevolgen voor hun AOW of andere sociale verzekeringen. Nederland en België hebben dat met elkaar afgesproken.
Rudy Milliau werknemer Dow
Rudy Milliau woont in België, werkt in Terneuzen: 'Heel goed nieuws' © Omroep Zeeland
Er werken ongeveer 3.500 Zeeuwen in België en 3.000 Belgen in Zeeland. Zij mochten tot nu maar 25 procent thuiswerken. Bij een fulltime contract betekende dat één dag per week. Veel grenswerkers zijn blij met dat dat vanaf komende zaterdag wordt verdubbeld.

Work-life-balance

"Dat is echt heel goed nieuws", zegt Rudy Milliau recht uit zijn hart. "Ik ben daar echt heel blij mee." Drie dagen per week rijdt hij van Sint-Niklaas naar Dow in Terneuzen. Twee dagen werkt hij thuis. "Dat is goed voor de work-life balance."
Het voelde als uitsluiting: mijn Nederlandse collega's mochten thuiswerken, ik niet
Rudy Milliau, werknemer Dow
Tijdens de coronapandemie was de regelgeving ook versoepeld. Die noodmaatregel zou per 1 juli aflopen, maar ook grensarbeiders willen na corona regelmatig thuis blijven werken. Op het laatste moment heeft minister Ven Gennip van Sociale Zaken daar met haar Belgische collega overeenstemming over bereikt. De regels voor de sociale zekerheid worden nu blijvend aangepast.

Gelijke behandeling

Rudy Milliau is blij dat hij niet terug naar kantoor moet en twee dagen thuis kan blijven werken. "Het voelde alsof we uitgesloten werden ten opzichte van onze andere collega's, we kregen minder mogelijkheden om thuis te werken. Nu kunnen we gelijk behandeld worden."
Tabita Verburg lid directie Dow Terneuzen
Tabita Verburg, lid directie Dow Terneuzen © Omroep Zeeland
Grote werkgevers als Dow Terneuzen en Yara in Sluiskil hebben bij het ministerie gelobbyd voor de aanpassingen. "Tijdens corona was het perfect geregeld. Het was heel raar om na corona terug naar af te gaan", zegt Tabita Verburg, directielid van Dow. "Onze medewerkers voelden zich gediscrimineerd", zegt Evelien de Visser, hoofd personeelszaken van Yara.
"Er is een nieuw tijdperk aangebroken, het is normaal om thuis te werken, de digitalisering heeft een vlucht genomen, alles kan ook thuis", aldus Verburg, "We willen absoluut niet terug, wij willen vooruit."
We zagen Vlaamse bedrijven mensen actief benaderen: wil je niet bij ons komen werken, dan kan je wel thuiswerken
Tabita Verburg, lid directie Dow Terneuzen
De Visser ziet dat meer Vlaamse collega's nu een aanvraag doen om thuis te werken. "Iedereen is heel blij. Onze managers ook. Die waren bang dat talenten naar andere bedrijven zouden gaan waar thuiswerken wel mogelijk was."

Personeel weggekaapt

Bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen hebben inderdaad personeel zien verdwijnen. "Je ziet dat Vlaamse werkgevers hier op inspringen en mensen actief benaderen: 'Wil je niet bij ons komen werken, dan kan je wel veel thuiswerken'. Die zagen daar een enorme kans", aldus Verburg. "Voor de aantrekkelijkheid van ons bedrijf heeft de nieuwe regeling zeker impact", stelt ook De Visser.
parkeerplaats auto's Belgische en Nederlandse nummerborden
3.500 Zeeuwen werken in België, 3.000 Belgen in Zeeland © Omroep Zeeland
Er heerst nog wel teleurstelling onder grenswerkers dat een tweede obstakel niet is verholpen: de ingewikkelde belastingregels zijn niet aangepast voor grenswerkers die willen thuiswerken. Veel grenswerkers keken reikhalzend uit naar nieuwe afspraken tussen Nederland en België tijdens het officiële staatsbezoek vorige week, maar die bleven uit.

Aanpassing belastingregels mislukt

Minister Van Rij van Financiën schrijft in een persbericht: "Over de situatie van grenswerkers die thuiswerken zijn Nederland en België nog in gesprek." Zijn woordvoerder Fabian Paardekooper laat weten: "Er is voldoende urgentiebesef. We zijn ermee bezig, maar kunnen nog niet aangeven wanneer we tot een overeenkomst komen."
"Je zou toch denken dat dat inmiddels een keer geregeld zou zijn in Europa", verzucht Frieda van den Broeck. Ze werkt ook bij Dow en woont in België. "Laten we maar zeggen 'work in progress'." Directielid Tabita Verburg: "Daar moet echt nog een stap gezet worden."

Nieuwe regeling thuiswerken per 1 juli

Grensarbeiders mogen onder de nieuwe regels tot 50 procent thuiswerken, zonder dat hun sociale zekerheidssituatie daardoor wijzigt. Werkgevers en werknemers moeten hiervoor samen een aanvraag indienen in het land van de werkgever.
Gebeurt dat niet gezamenlijk, dan is het niet mogelijk een overeenkomst aan te vragen, en blijft het minder dan 25 procent-criterium van kracht en kunnen voltijdwerknemers in de praktijk slechts één dag in de week thuiswerken.
Het sociale zekerheidsorgaan van het werkland behandelt deze aanvraag. Belgische werknemers kunnen een aanvraag indienen bij de Sociale Verzekeringsbank voor het afsluiten van een zogenaamde artikel 16 overeenkomst. Nederlandse werknemers in België bij het RSVZ.