Provinciebestuur vindt rechtstreekse bus tussen Zierikzee en Rotterdam overbodig, maar doet nogmaals onderzoek

De provincie wil laten berekenen hoeveel het kost om de huidige rechtstreekse bus Zierikzee Rotterdam Zuidplein in de lucht te houden. Gedeputeerde Harry van der Maas reageert daarmee op een brief van de gemeente Schouwen-Duiveland, die niet blij is dat de interliner dreigt te verdwijnen.
Reizigers stappen in de Interliner naar Rotterdam.
Reizigers stappen in Zierikzee in de Interliner naar Rotterdam. © Omroep Zeeland
Van der Maas heeft het openbaar vervoer in Zeeland in zijn portefeuille en snapt het belang van de lijn tussen Zierikzee en Rotterdam Zuidplein. "Het is een gewaardeerde verbinding onder studenten en forenzen, die vanuit Schouwen-Duiveland snel naar Rotterdam willen."

Dubbelop en overbodig

De huidige rechtstreekse bus van Zierikzee naar Rotterdam rijdt langs Oude-Tonge. Tussen Oude-Tonge en Rotterdam zijn er ook snelle buslijnen. "Nu is het nog zo dat onze rechtstreekse bus en de snelle bus vanuit Oude-Tonge naar Rotterdam parallel naast elkaar rijden. Dat is dubbelop en daardoor dus eigenlijk overbodig", stelt verantwoordelijk gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland.

Goedkoper om over te stappen

Van der Maas schetst dat passagiers dus eigenlijk makkelijk in Oude-Tonge op een andere snelle lijn naar Rotterdam kunnen stappen. Dat scheelt de provincie tonnen per jaar, die ze nu nog moet bijdragen om de rechtstreekse lijn tussen Zierikzee Rotterdam in de lucht te houden. "Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dan besteed ik het geld liever aan de verbetering van andere buslijnen in Zeeland", aldus Van der Maas
Moodboards Stempotloodchallenge Harry van der Maas gedeputeerde Provincie Zeeland SGP
Gedeputeerde Harry van der Maas © Omroep Zeeland

Kijken naar snelle overstap

De gemeente Schouwen-Duiveland is het niet eens met de redenering dat reizigers vanuit Zierikzee net zo goed in Oude-Tonge op een andere snelle bus naar Rotterdam kunnen overstappen. Volgens het gemeentebestuur betekent de overstap een kwartier wachttijd voor de reiziger.
Van der Maas zegt dat een snelle, soepele overstap in Oude-Tonge dan gegarandeerd moet zijn, zodat reizigers niet staan te wachten maar ook niet het risico lopen dat de aansluitende bus voor hun neus wegrijdt.

Opnieuw laten berekenen

Van der Maas snapt de bezwaren van de gemeente Schouwen-Duiveland. "Een rechtstreekse interliner klinkt voor reiziger ook anders dan een buslijn met een overstap, ook al zou die overstap snel en soepel verlopen", geeft hij aan. Daarom wil hij het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland tegemoet komen, door toch nog een keer naar de kosten te kijken om een rechtstreekse verbintenis tussen Zierikzee naar Rotterdam Zuidplein.
"We blijven een snelle buslijn garanderen, maar we willen nog wel even broeden op de manier waarop we dat willen bieden. "Volgens Van der Maas neemt de provincie dit najaar een definitieve beslissing.