Muzikant Max Horák verliest spullen door brand: 'We moeten dóór natuurlijk'

Muzikant Max Horák uit Zuiddorpe heeft er een paar pittige dagen opzitten. Anderhalve week geleden brandde studio de Keilewerf in Rotterdam uit, waarin al zijn instrumenten lagen. Ook zijn auto ging in vlammen op. Het pand stond op de slooplijst, dus verzekeren was niet mogelijk. Horák is niet het enige slachtoffer, samen met andere muzikanten probeert hij nu alles weer op te bouwen door middel van een crowdfundingsactie.
"Het was niet de beste week, nee", zegt Max Horák met gevoel voor understatement: "Het gaat wel een stuk beter. Ik ben m'n zinnen aan het zetten op andere zaken, bijvoorbeeld het opnemen van m'n debuutalbum. We moeten dóór natuurlijk. We kunnen niet stil blijven zitten. Maar dit is niet voor herhaling vatbaar."
Het verzamelgebouw brandde woensdag 28 juni tot de grond af. In het pand zaten ruim veertig creatieve ondernemers met hun werkplaatsen, onder wie meubelmakers, kunstenaars en dus muzikanten.
Max Horák, artiestennaam van Max van Rijs uit Zuiddorpe, speelde vóór zijn solocarrière in poprockband The Brightt. Hij studeerde gitaar aan het conservatorium van Rotterdam. Twee jaar geleden verraste hij met de EP I know you know waarop energieke en catchy gitaarpop staat. Het leverde hem optredens op op festivals als Concert at SEA, Vestrock en North Sea Jazz. Dit voorjaar presenteerde hij zijn nieuwe EP This Way in De Spot in Middelburg.
Op social media schrijft Max dat het voelt alsof een groot stuk van z'n identiteit is overleden. Hoe ga je daar mee om? Max: "Ik heb het met veel medemuzikanten erover gehad. Ik was eigenlijk net afgestudeerd. Ik heb er een paar dagen van mogen genieten en daarna was de brand. Alles wat er echt toe deed is in vlammen opgegaan. Ik heb gelukkig een heel leuk lief netwerk van goeie muzikanten. Ze willen me graag helpen."
Alles wat er echt toe deed is in vlammen opgegaan.
Max Horák
De muzikanten die in het pand gevestigd zaten, hebben steun aan elkaar. Max: "We hebben allemaal zó'n goeie band met elkaar. We hebben een crowdfunding opgezet op Go Fund Me om nog iets van de schade te dekken." Die crowdfunding heeft tot nu toe al ruim een half miljoen opgeleverd. Ruim 15.000 mensen doneerden.

'Als ik er nu naar luister, vind ik het super lastig'

Door deze gebeurtenissen kwam zelfs zijn eigen muziek in een ander licht te staan. Bijvoorbeeld zijn meest recente single: "This Way gaat eigenlijk over een liefdesverhaal. Iets wat je heel graag zou willen, maar waarvan je allebei weet dat het niet bestaat. Als ik er nu zelf naar luister, vind ik het super lastig."
Max Horák vertelt hoe het met hem gaat na de brand in zijn studio.