Heerlijkheid Sinoutskerke Baarsdorp vastgelegd op erfgoedlijst: 'Het gaat om je identiteit'

Dat een kasteel, een mooie oude schuur of een boerderij onder erfgoed kunnen vallen is algemeen bekend, maar ook immateriële zaken kunnen erfgoed worden. Een Heerlijkheid bijvoorbeeld. Dat is een eeuwenoude bestuursvorm, een voorloper van de gemeenten. In de buurt van 's-Heer Abtskerke heb je de Heerlijkheid Sinoutskerke Baarsdorp en die is opgenomen in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Dries van Huykelom van de Pas
Dries van Huykelom van de Pas is blij dat de Heerlijkheid is opgenomen in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland © Omroep Zeeland
Dries van Huykelom van de Pas zit in een stichting die er alles aan doet om de rechten die bij de eeuwenoude Heerlijkheid horen te behouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om bomen te planten of het recht om schapen te drijven over de weg. Geen hele schokkende dingen misschien. "Maar daar gaat het ook niet om", zegt Van Huykelom Van de Pas. "Het gaat om identiteit. Je moet mensen terug verbinden met waar ze vandaan komen en wie ze zijn. Dat is waar het om gaat."

Zoon van de ambachtsvrouwe

Van Huykelom van de Pas woont zelf in Amsterdam, maar heeft veel met het gebied van 900 hectare. "Mijn moeder is de ambachtsvrouwe van de Heerlijkheid. Zij is dus eigenlijk de eigenaresse van de rechten. En aan mij dus de taak om nu voor die rechten op te komen. Een vermelding op de lijst van immaterieel erfgoed helpt daar enorm bij. Je krijgt aandacht en je kunt aan mensen laten zien dat het belangrijk is."
"Er is hier de afgelopen eeuwen al zoveel verdwenen in Zuid-Beveland. Denk aan kerken en kastelen. Zo'n Heerlijkheid in te vergelijken met een kasteel, alleen zijn het juridische overblijfselen. En wij vinden dat de rechten die daarbij horen ook in de toekomst behouden moeten blijven."
Dries van Huykelom van de Pas legt uit waarom hij de Heerlijkheid Sinoutskerke Baarsdorp zo belangrijk vindt
"Door schaalvergroting is al zoveel verdwenen", vindt Van Huykelom van de Pas. Dat begon eeuwen geleden met het samenvoegen van Sinoutskerke en Baarsdorp en dat kwam de afgelopen decennia in een stroomversnelling. Eerst de gemeente 's-Heer Abtskerke, toen de gemeente Borsele en straks krijgen we misschien wel de gemeente Zuid-Beveland, wie zal het zeggen. En juist door het accent te leggen op Sinoutskerke Baarsdorp, met die Heerlijkheid, proberen wij in die enorme brij van steeds uitdijende gebieden toch iets te betekenen voor de mensen die hier wonen."