Waaiend werk siert de komende maanden de Grote Kerk Veere

Het waait in de kerk, zestien ventilatoren en honderd meter doek van acht meter hoog, bollen zacht ruisend op. De kerk is gevuld met lucht en lichtheid. Elk jaar kiezen CBK Zeeland en de Grote Kerk Veere een kerkmeester die met zijn werk het middenschip van de kerk een nieuwe invulling mag geven. Dit jaar is de eer aan Marinus Boezem uit Middelburg.
Waaiend werk siert Grote Kerk in Veere
Voor de Middelburgse kunstenaar is exposeren in de Grote Kerk van Veere een wens die uitkomt. Kerken en kathedralen zijn een terugkerend thema in zijn werk, denk aan de kathedraal van basaltblokken bij Neeltje Jans en de Groene Kathedraal van 178 populieren bij Almere.

Gevoel van tijdloosheid

In de Grote Kerk in Veere heeft hij het sacrale karakter van de kerk willen terugbrengen door een nieuwe ruimte te creëren waar door de voortdurende beweging en de steeds veranderende lichtinval een gevoel van tijdloosheid ontstaat. Met de witte satijnen stof heeft hij het volledige middenschip van de kerk rondom aangekleed. Zestien ruisende ventilatoren houden de doeken continue in beweging. Een enkele pijl wijst je de weg door de doeken om de kamer te betreden.

Uren borduren

In het midden van de ruimte staat een lange tafel waar een aantal vrijwilligers gedurende de looptijd van de expositie kruissteekje voor kruissteekje de bouwtekening van de kerktoren zoals die ooit bedoeld was voor de kerk aan zitten te borduren. De toren is er nooit gekomen en de bouwtekening is gebruikt voor de toren van de Onze lieve Vrouwekerk in Antwerpen. Kunstenaar Marinus Boezem wil Veere op deze manier de toren teruggeven.
Marinus Boezem Veere
Marinus Boezem in de kerk in Veere © omroep zeeland
Marinus Boezem wordt gezien als één van de grondleggers van de conceptuele kunst in Nederland in de jaren zestig. Hij staat bekend om zijn vernieuwende kunstopvattingen en zijn wonderlijk en vaak bevreemdende performances. Hij is inmiddels 89 jaar maar creëert nog steeds nieuw werk.

Indrukwekkend oeuvre

Tijdens zijn lange carrière als kunstenaar heeft Boezem een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn werk maakt deel uit van veel museumcollecties zoals het Museum of Modern Art in New York, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Kröller-Muller en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
Het werk van Marinus Boezem is te zien tot en met 29 oktober in de Grote Kerk Veere.