Pfas-coördinatoren: 'Veel gedaan, maar nog meer te doen'

Maarten de Hoog en Liz van Duin, de pfas-coördinatoren die door het Rijk zijn aangesteld om de pfas-problematiek in goede banen te leiden, zeggen in een tussentijdse rapportage dat er veel werk is verzet, maar er nog steeds veel te doen is. "We zien dat ons werk zijn vruchten heeft afgeworpen. De betrokken Nederlandse organisaties weten elkaar goed te vinden en daarnaast zijn de lijnen met Vlaanderen kort."
3M
De fabriek van 3M bij Antwerpen. © ANP
Van Duin en De Hoog maken om de zoveel tijd een balans op van hoever het staat met de aanpak van de pfas-vervuiling in de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Omdat er in Europees verband een aanvraag ligt op het totaalverbod van het gebruik van de onafbreekbare en mogelijk ziekmakende pfas-chemicaliën, ligt het accent tot dat verbod er is op het terugdringen van het lozen op water en uitstoten in de lucht van pfas.

Samen vervuilers aanpakken

De coördinatoren zeggen dat de diverse overleggen met België, waaruit veel pfas via de Westerschelde en het kanaal van Gent naar Terneuzen, naar Zeeland toe komt, steeds beter tot hun recht komen. Ook wordt er gekeken naar het mogelijk samen optrekken met de Belgen als het gaat om schade te verhalen op bedrijven als 3M, dat één van de grote pfas-vervuilers is. In België hebben inwoners van Zwijndrecht het bedrijf aangeklaagd, minister Harbers deed dat uit naam van Nederland. Daarnaast wordt er hard gewerkt om in beide landen overzicht en grip te krijgen op de vergunningen voor het lozen van pfas.
PFAS Vlaanderen
Westerschelde, rivier met PFAS probleem © Omroep Zeeland
Hoewel er door analyse van metingen in 2022 bleek dat er minder PFBS en PFBA, twee van de duizenden soorten pfas, werd aangetroffen in het water, nemen andere soorten nog niet af. Meer monitoring zal duidelijkheid moeten brengen of de ingezette weg resultaat gaat opleveren. Daarbij zijn Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen nauw betrokken.

Zeeuwen meer betrekken bij dossier

Ook is er aandacht voor het meer betrekken van de Zeeuwen bij het dossier. Een voorbeeld daarvan is een kaart waarop de metingen van pfas in te zien zijn. De coördinatoren zullen in ieder geval tot eind december 2023 aanblijven om hun werk te doen.