Kamerlid pleit voor jaarlijkse Watersnoodherdenking in Tweede Kamer: 'Er moet in Den Haag veel meer aandacht voor komen'

De Tweede Kamer moet ieder jaar op 1 februari stilstaan bij de Watersnoodramp en zou hiervoor een speciale herdenkingsplek moeten krijgen. Dat wil het Goese Kamerlid Jacqueline van den Hil (VVD). Ze heeft een verzoek neergelegd bij Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
'Kamer moet ieder jaar stilstaan bij de Watersnoodramp'
Dit jaar stond de Kamer voor het eerst sinds 1953 officieel stil bij de Watersnoodramp. Dat gebeurde op initiatief van Van den Hil, die zich erover verbaasde dat er nog geen herdenking was. "Mij trof dat enorm. Er moet in politiek Den Haag veel meer aandacht komen voor de herdenking van de Watersnoodramp", vindt Van den Hil.

Herdenking Tweede Wereldoorlog? Dan ook Watersnoodramp!

Van den Hil vindt dat als de Tweede Kamer ieder jaar stilstaat bij de Tweede Wereldoorlog, dat ook moet voor de Watersnoodramp, gezien de enorme impact van de ramp in heel Zuid-West-Nederland. Ze wijst erop dat bij de ramp meer dan 1.800 mensen zijn omgekomen. "Er moesten ook heel veel gezinnen worden geëvacueerd, door heel Nederland. Uit de hele wereld zijn hier geschenkwoningen naartoe gebracht. Dus het mag ook wel een extra plekje hebben in de Nederlandse geschiedenis."
Herdenking van de Watersnoodramp in de Tweede Kamer
Naast een jaarlijkse herdenking in de Tweede Kamer en een speciale herdenkingsplek, zou de Tweede Kamer, volgens het Zeeuwse Kamerlid, ieder jaar minstens één Kamerlid naar de herdenking in Ouwerkerk moeten sturen. Ook zouden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer om de vijf jaar een krans moeten leggen tijdens de herdenking in Ouwerkerk.

Ouwerkerk als centrale herdenkingsplek

Ouwerkerk zou ook voortaan dé centrale plaats moeten zijn voor de herdenking van de Watersnoodramp, vindt Van den Hil. Tijdens de 70-jarige herdenking dit jaar was prinses Beatrix namens de koninklijke familie bij een herdenking in Oude-Tonge. Voortaan zou de herdenking zich moeten concentreren in Ouwerkerk, zegt het Goese Kamerlid. "Hier staat het officiële monument."

'Paar minuten per jaar kan het probleem niet zijn'

Directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk steunt het voorstel van Jacqueline van den Hil. Hij zou het een mooi gebaar vinden als de Tweede Kamer voortaan ieder jaar stilstaat bij de Watersnoodramp. "Dat men ook in politiek Den Haag zegt: dit was zo'n indrukwekkende ramp, die misschien een beetje was weggeëbd uit het geheugen van mensen die zich buiten het rampgebied bevinden. Het gaat maar om een paar minuten per jaar, en dat kan het probleem niet zijn."