300 kilo zware Goede Herder verstoten, maar vindt vandaag een nieuwe 'stal'

Verhuis maar eens een houten beeld van 300 kilo en 2.40 meter hoog. Dat til je niet zomaar even op. Toch waagden kunstenaar Piet Risseeuw en de eigenaren van het Kerkhotel in Biervliet zich eraan. De hoteleigenaren haalden het beeld met de naam 'De Goede Herder' op bij zijn maker in Terneuzen, nadat het beeld verstoten werd uit de protestante kerk. De herder krijgt nu een nieuwe 'stal'.
Het beeld verhuizen ging niet vanzelf
Het beeld verhuizen ging niet vanzelf © Omroep Zeeland
Twintig jaar lang stond het Goede Herderbeeld in de gelijknamige Terneuzense kerk aan de Leeuwenlaan. Maar, omdat het beeld niet meer zou passen bij de visie van de kerk, moest er een andere plek voor gezocht worden. En dus stond de Goede Herder ineens op straat. Maker Piet Risseeuw (79) nam het beeld daarom mee naar huis, maar het enorme beeld paste niet in zijn woonkamer waardoor het noodgedwongen stond te verpieteren in de tuin. "Er kwamen scheurtjes in en dus dacht ik na een poosje: wat ga ik ermee doen?", vertelt hij.
Een oproepje in de krant zorgde voor heel wat belangstelling. De eerste bellers, de eigenaren van het hotel in Biervliet, mocht langskomen om het beeld te bekijken.
Piet Risseeuw bij zijn zelfgemaakte Goede Herder
Piet Risseeuw bij zijn zelfgemaakte Goede Herder © Omroep Zeeland
"Ik had het in de krant gezet", zegt eigenaar en kunstenaar Piet Risseeuw trots. "Het lijkt wel alsof iedereen om 11.00 uur aan de koffie zat want de telefoon stond roodgloeiend. Ze belden vanuit de hele provincie omdat ze interesse hadden in het kunstwerk. Dus dat was wel erg leuk."
Risseeuw is blij dat zijn beeld onderdak heeft gevonden, "want ik vind het heel erg jammer dat het uit de kerk weg moest." Hij maakte het destijds omdat zijn kerk, de Goede Herderkerk, op zoek was naar kunst om de boel wat op te fleuren. "Eigenlijk zou Omer Guillet het beeld maken. Maar hij kwam met een zwart geblakerd exemplaar aanzetten. Dat vonden ze niet gepast voor in een kerk." Dus ging Risseeuw zelf aan de slag.
Risseeuw heeft alvast een touw om de herder heen gedaan om 'm te vervoeren
Risseeuw heeft alvast een touw om de herder heen gedaan om 'm te vervoeren © Omroep Zeeland
Hij was oud-directeur van een basisschool en daarnaast amateur-beeldhouwer. In totaal was hij zo'n 168 uur bezig aan de herder, die natuurlijk zijn vormen heeft gekregen omdat deze in de gelijknamige kerk kwam te staan. Maar, ondanks dat 'ie nu een ander plekje krijgt, blijft de naam van het beeld hetzelfde.
De nieuwe eigenaren met het beeld voor de kerk
De nieuwe eigenaren met het beeld voor de kerk in Biervliet © Omroep Zeeland
De nieuwe eigenaren zijn trots dat het beeld een plekje krijgt in het hotel, dat in een voormalig katholieke kerk is gevestigd. "Van een protestantse kerk naar een katholieke kerk, wie had dat gedacht", zegt nieuwe eigenaar van het beeld Marian Himschoot. "Wij zijn heel blij dat we het beeld een nieuw plekje mogen geven in het hotel."
Voorlopig ontvangt de Goede Herder de gasten nog even bij de voordeur van het hotel. "Maar we gaan snel een mooi plekje inrichten dat het beeld binnen kan staan."