Nieuwe supportgroep voor mensen met longcovid: 'Fijn dat je je problemen niet hoeft uit te leggen'

Geheugenverlies. Snel moe. Overprikkeld. Veel mensen zijn corona misschien alweer bijna vergeten, voor ruim 18.000 Zeeuwen is de ziekte nog steeds dagelijkse realiteit. Ze kampen met langdurige klachten, ook wel bekend als longcovid of postcovid. In Sluiskil gaat er daarom vandaag weer een supportgroep van start. "Je merkt dat mensen er een stuk positiever van kunnen worden als ze hun verhaal kunnen delen. Dat is heel wat waard."
Long covid post covid syndroom Elly Wilderom-Faasse
Duizenden Zeeuwen kampen met langdurige klachten door corona © Omroep Zeeland
Verwacht tijdens de bijeenkomsten geen behandelingen of oplossingen voor de ziekte, de supportgroep draait om lotgenotencontact. "Dat is heel erg belangrijk", zegt Marleen Labeur van patiëntvereniging Hersenletsel.nl. "De herkenning en erkenning, dat mensen hun verhaal eens kwijt kunnen en ervaringen kunnen uitwisselen. Dat het heel fijn is dat je je problemen niet hoeft uit te leggen, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit."

'Veel klachten zijn niet zichtbaar, dat is extra lastig'

"Veel mensen lijken covid te zijn vergeten, maar er is nog een hele grote groep die er 24 uur per dag mee te maken heeft", bevestigt Labeur. "De groep mensen die wij zien heeft vooral last van cognitieve klachten." Soepel somt ze ze op: prikkelgevoeligheid, vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen. "Veelal niet zichtbaar, wat extra lastig is, want ze zijn er wel."
Marleen Labeur over de supportgroep in Sluiskil
Die cognitieve klachten vormen de reden waarom patiëntenvereniging hersenletsel.nl zich over deze groep mensen ontfermt. Want corona is geen hersenletsel. "Die cognitieve klachten zijn niet één op één vergelijkbaar met niet-aangeboren hersenletsel, maar ze lijken er we heel erg op. Wij hebben daar ervaring mee", legt Labeur uit. "Vandaar dat we subsidie hebben gekregen om ook deze groepen te mogen begeleiden."
De patiëntenvereniging organiseerde eerder al een supportgroep in 's-Heer Hendrikskinderen. In Middelburg loopt er ook nog één. Labeur: "We hopen in ieder geval dat het een duwtje in de rug is."