Stroomnet vol: Zeeuwse werkgevers zijn 'om te spetteren'

'Dramatisch', oordeelt werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland over de aankondiging van netbeheerder TenneT dat het elektriciteitsnetwerk in Zeeland vol is. Daardoor kunnen bedrijven niet meer uitbreiden of vergroenen met elektriciteit. Ook startende bedrijven die op het elektriciteitsnetwerk willen komen op een wachtlijst. "Funest", zegt voorzitter Eric de Ruijsscher.
Voorzitter Eric de Ruijsscher van VNO-NCW Zeeland
Voorzitter Eric de Ruijsscher van VNO-NCW Zeeland © Omroep Zeeland
Luister hier naar het gesprek van Ariane Lafort met de voorzitter van VNO-NCW Zeeland:
Zeeuwse werkgevers boos over volgelopen elektriciteitsnetwerk
Eric de Ruijsscher staat deze ochtend bij werkzaamheden in een woonwijk in Sas van Gent, waar kabels en leidingen worden vernieuwd. "Deze werkzaamheden kunnen gewoon doorgaan. Maar waar het echt om gaat, zijn natuurlijk de aansluitingen van nieuwe bedrijven en verzwaring van bestaande bedrijven en instellingen. Die kunnen niet meer plaatsvinden, begrijpen we van TenneT en Stedin."

'Dit had toch allang beter voorbereid kunnen zijn'

Dat het elektriciteitsnetwerk overbelast dreigt te raken, was ook bij de werkgeversorganisatie bekend. Toch had De Ruijsscher de aankondiging van netbeheerders TenneT en Stedin niet zien aankomen. "Zeker niet op deze korte termijn." De Ruijsscher snapt de gang van zaken ook niet helemaal. Hij wijst erop dat de energietransitie, waarbij bedrijven overstappen van olie en gas naar groene elektriciteit, al heel lang bezig is.
"TenneT heeft aangegeven dat ze in korte tijd toch wel heel erg veel aanvragen voor elektriciteit heeft binnengekregen. Maar we weten toch al jaren dat we met die energietransitie aan de slag moeten en we weten al jaren dat bedrijven daarin moeten investeren. Dat had toch allang voorbereid kunnen zijn?'

Bedrijven kwaad

De eerste reacties druppelen bij de Zeeuwse werkgeversorganisatie binnen na de aankondiging van TenneT en Stedin. Bedrijven zijn 'om te spetteren', meldt De Ruijsscher. Hij kreeg al een reactie van Cargill in Sas van Gent, dat producten voor de agrarische sector maakt. "Cargill wil in de energietransitie forse stappen maken, maar maakt zich nu grote zorgen."
De Ruijsscher sprak ook al met jonge ondernemers op Schouwen-Duiveland die met hun bedrijf in sorteermachines vanaf een boerderij naar een industrieterrein willen. "Dat bruist van de energie, die willen vooruit. En dat kan dan nu misschien niet."

Energie ruilen

De Zeeuwse werkgevers willen dat het elektriciteitsnetwerk sneller wordt uitgebreid en verzwaard. Daarnaast willen ze praten over het uitruilen van energie; bedrijven die wat over hebben, zouden dat tijdelijk moeten kunnen afstaan aan andere bedrijven die juist méér nodig hebben. "Dat is wat we aanbieden aan TenneT en Stedin, om op lokaal niveau te kijken of we bedrijven hierbij kunnen betrekken", zegt De Ruijsscher.
"Wel moeten bedrijven hun rechten behouden en moet er ook een vergoeding komen. Maar dit is een topje van de ijsberg, dit kan natuurlijk niet voor de heel grote bedrijven."
Elektriciteitsmasten van TenneT in Zuid-Beveland
Elektriciteitsmasten van TenneT in Zuid-Beveland © Omroep Zeeland