Toeristen verkiezen Middelburg boven Amsterdam: 'Eén van de mooiste steden van Nederland'

Hij noemt het opvallend, merkadviseur Hendrik Beerda. Middelburg scoort in zijn Steden & Streken Merkenonderzoek hoog: een tweede positie in de ranglijst. Alleen Maastricht is populairder. De provincie Zeeland als geheel daalt enkele plaatsten, van twee naar vier. Maar geen paniek: "De scores voor de provincies liggen dicht bij elkaar, het is niet dramatisch."
Middelburg
Middelburg is volgens vakantiegangers de op één na beste plek om te verblijven © Anja Bos
Beerda onderzocht de reputatie van de honderd grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Aan het onderzoek deden 13.240 volwassen respondenten mee.

Historisch Middelburg

Middelburg wordt veel geroemd om het traditioneel karakter: volgens de respondenten worden de historie van de binnenstad en de degelijkheid als positief ervaren. Ook dat strand en zee dichtbij vinden toeristen een mooie bijkomstigheid. De andere kant is dat volgens hetzelfde onderzoek Middelburg 'weinig' te bieden heeft, met name voor jongeren kan er meer reuring komen.
Dat lijkt tegenstrijdig. Beerda zegt hierover: "Je hebt het Zeeuws Museum en het Adbijcomplex. Dat zijn iconen, maar die zijn weinig bekend. Toch is Middelburg een aardige mix van kust en historie, zeggen mensen. Hierdoor is het een gewilde toeristische bestemming waar men graag komt."

Provincie Zeeland daalt

Zeeland als provincie is gezakt van de tweede naar de vierde plek. Beerda: "Daar kun je dramatisch over doen, maar het is niet zo erg. De scores liggen dicht bij elkaar. Zeeland heeft nu sterkere concurrentie van Drenthe en Gelderland als het gaat om fietsen en wandelen in de natuur. Maar het is geen sprake van een keldering."
De waardering voor vakantie in eigen land is volgens Beerda een gevolg van de coronaperiode: "Men is veel meer gaan genieten van de natuur en de kleinere provinciesteden in eigen land." Zeeland zou kunnen leren van Limburg door kwaliteit van verblijf en sfeer beter te promoten. Beerda adviseert om op de eigen manier gastvrij te zijn. "Probeer niet de fijne sfeer van Limburg te kopiëren, maar probeer op de eigen manier mensen in de watten te leggen."

Uitkomsten Steden & Streken Merkenonderzoek

Aantrekkelijkste vakantiesteden en -gemeenten in 2023 Positie in 2022
1 Maastricht 1
2 Middelburg 3
3 Utrechtse Heuvelrug 6
4 Amsterdam 4
5 Den Haag 7
Luister hier naar het gesprek merkadviseur Hendrik Beerda:
Merkadviseur Hendrik Beerda over zijn onderzoek
Toeristen in Middelburg genieten vanmiddag van een ijsje en het zonnige weer. Hadden ze niet liever in Maastricht gezeten? "Nee, veel te druk. Hier is het rustiger en mooier", vertelt een vrouw die even van haar fiets is afgestapt om een sigaret te roken. "De omgeving, het fietsen, alles is mooi aangelegd, de fietsroutes. Het is gewoonweg zalig."
Een echtpaar op leeftijd loopt door de stad en eet een ijsje. Ze zijn hier om op de konijnen van hun Middelburgse kleinkinderen te passen, maar komen zelf uit de Achterhoek. "Het is hier geweldig, het is een heel mooie stad. Eén van de mooiste steden van Nederland."

Genieten van de deuren

Toch verkiezen toeristen - volgens het onderzoek - Maastricht boven Middelburg. Onbegrijpelijk, vindt het stel: "Ik geniet van alle deuren die je hier ziet. Iedere deur heeft z'n eigen karakter", vertelt de man terwijl hij naar een groene deur wijst. "De bovenlichten hebben ieder een eigen symbool. Je ziet hier vaak de levensboom en het zonnewiel. Het is een spirituele stad. Dat voel je hier. Er hangt een bepaalde sfeer."
Ook twee kersverse ouders eten op een bankje een ijsje. Ze gaan hier ieder jaar op vakantie, maar volgend jaar waarschijnlijk niet. "Vorige maand was er een concert van André Rieu in Maastricht. Daar willen we volgend jaar heen. De kans zit er dik in dat we volgend jaar in Maastricht zitten."