Zeeland rouwt om het overlijden van voetbaltrainer 'Oom Paul'

Het overlijden van Paul Telussa heeft de Zeeuwse voetbalwereld in rouw gedompeld. De Molukse voetbaltrainer overleed dinsdag op 71-jarige leeftijd. Telussa gold als één van de succesvolste voetbaltrainers in Zeeland. "Ik ken geen enkele speler die niet met respect naar Paul Telussa keek", zegt Jacky Lambert die onder Telussa voetbalde bij Terneuzen.
Paul Telussa geeft aanwijzing
Trainer Paul Telussa naast de dug-out bij Jong Ambon in 2020 © Omroep Zeeland
Telussa werd geboren in het Ambonezenkamp in Vlissingen, op de plek waar nu woonzorgcentrum Ter Reede staat. Hij was tekenaar bij DELTA, maar zijn grootste passie en naar eigen zeggen enige hobby was voetbal. Hij werd één van de succesvolste trainers van de provincie en vierde maar liefst zeven kampioenschappen. In 1999, 2000 en 2001 werd hij drie keer achter elkaar kampioen met Terneuzen. Dat was zijn grootste prestatie.
De club die altijd verbonden zal zijn met Telussa is natuurlijk Jong Ambon, zijn zoon Melvin is inmiddels een aantal jaar voorzitter van de vereniging en Telussa begon daar zijn trainerscarrière. Hij keerde er in 2018 nog terug nadat hij trainer was geweest bij onder andere Middelburg, HVV'24 en Hoek.
Paul Telussa: 'Hoofdklasse of kelderdivisie: het blijft hetzelfde spelletje'
"Oom Paul was Oom Paul", zegt zijn neef Björn Langeveld. De oud-profvoetballer had een bijzondere band met zijn oom, want hij speelde onder hem bij Hoek. "Hij had altijd wel een bepaalde mening en daar werd dan ook altijd wel echt naar geluisterd." Voor Telussa was veel waardering, ook in de Molukse wereld. "Voor zijn prestaties is respect en ook trots ontstaan", vertelt Langeveld, die dat niet meer dan logisch vindt.

'Paul was een geweldige trainer'

In zijn trainerscarrière trok hij door heel Zeeland. Begin jaren negentig streek Telussa neer in Hulst, bij HVV'24, waarmee hij één keer kampioen werd. In mei van dit jaar kwam het team van toen mét Telussa nog bij elkaar om terug te blikken op die tijd. Telussa zei toen dat hij bij HVV'24 het mooiste voetbal zag van alle teams die hij trainde. Carlo Blommaert was speler van de eerste selectie en genoot met volle teugen die middag. "De band tussen Paul en HVV'24 was intens. Paul was een geweldige trainer."
"Er was gewoon echt een hele goede klik", blikt Blommaert terug. "We deden veel dingen samen, maar ook in de mindere tijden stond Paul voor je klaar. Het waren echt drie fantastische jaren."
Paul Telussa en profil
Paul Telussa overleed op 71-jarige leeftijd © Omroep Zeeland
Bij Terneuzen behaalde Telussa drie kampioenschappen achter elkaar. Jacky Lambert maakte de laatste twee titels mee als speler. "Hij kwam echt heel professioneel over", zegt Lambert. "Bij elke training en wedstrijd was hij iedere minuut bezig met de focus om te presteren." Lambert prijst ook de band die hij had met zijn spelers. "Ik ken geen enkele speler die niet met respect naar Paul Telussa keek. Je kon hem bij wijze van spreken tien jaar later zien en dan toonde hij oprechte interesse als je hem tegenkwam."

Oom Paul

Giovanni Siereveld werd door Telussa naar Hoek gehaald en spreekt nog altijd met groot respect over zijn kwaliteiten. "Hij was een strenge maar rechtvaardige oom. Veel spelers noemde hem ook 'Oom Paul'. Dat kwam mede door zijn Molukse achtergrond." Maar ook op voetbaltactisch gebied had Telussa volgens Siereveld altijd gelijk. "Als hij op een training het spel stillegde en aanwijzingen gaf, dan waren ze altijd raak. Hij vertelde geen onzin."
Volgens Siereveld hebben er heel veel mensen in de Zeeuwse voetbalwereld veel van Telussa geleerd. "Ik denk dat iedereen wel kan concluderen dat Paul een man is, die veel voor het Zeeuwse voetbal heeft betekend en heel veel spelers heeft beïnvloed."
Melvin en Paul Telussa tijdens wedstrijd
Paul Telussa, met op de voorgrond zijn zoon en voorzitter van Jong Ambon; Melvin Telussa © Omroep Zeeland
Luister hier de gesprekken terug die sportverslaggever Yorben Weststrate had met Giovanni Siereveld, Carlo Blommaert, Jacky Lambert en Björn Langeveld naar aanleiding van het overlijden van Paul Telussa.
Björn Langeveld, Carlo Blommaert, Jacky Lambert en Giovanni Siereveld over Paul Telussa
Op sociale media reageren mensen massaal op het overlijden van de trainer. Zo zegt Ronald Geldof dat Telussa een geweldige trainer en een leuke persoonlijkheid was. "Telussa was altijd een heel aardige man toen hij iedere vrijdag bij ons kwam eten in de klip", reageert Monique Christiaansen Geschiere. Chantal Moerdijk had ook een warme band met Telussa. "Gemis van een lieve buurman vroeger", laat zij weten.
Ook wordt Telussa een Zeeuws voetbalicoon genoemd door Kevin van Eck. Yvonne Stofijn vindt dat ook en reageert: "Ik heb nog met hem staan praten niet zo lang geleden. Sterkte aan de familie. In hem verliezen we weer een Zeeuws voetbalicoon."
De uitvaart van Paul Telussa is op woensdag 9 augustus in Oost-Souburg.
Kampioenenmaker
Paul Telussa werd als trainer zeven keer kampioen in Zeeland. Dat begon bij Middelburg met twee kampioenschappen (1990 en 1991). Daarna leidde won hij in drie bijzondere jaren één titel (1993) met HVV'24. Bij Terneuzen werd hij drie keer achter elkaar kampioen (1999, 2000 en 2001) en speelde hij het laatste seizoen in de hoofdklasse. In 2007 vierde hij zijn laatste kampioenschap bij de club die hem het meest aan het hart lag: Jong Ambon.