Regen kan Jumpin' de Weel niet deren, 'Luctor et Emergo ej!'

Waar verschillende evenementen voor dit weekend afgelast werden vanwege het weer, houden ze in Nisse al zes dagen dapper stand op paardenevenement Jumpin' de Weel. Ook vandaag kon de regen de deelnemers en bezoekers niet deren. "Luctor et emergo ej", lacht organisator Kees Willeboer. "Je hebt ons niet zomaar te pakken."
Jumpin de Weel familiedag
De 20e editie van Jumpin' de Weel gaat weliswaar de boeken in als een natte, maar ook een geslaagde. In dik twintig jaar tijd groeide het evenement van een tweedaagse wedstrijd naar de week vol dressuur- en springwedstrijden die het nu is. "Zeven dagen sport, 500 stallen, een camping met 700 mensen...", somt organisator Willeboer op. En laten we de duizend paarden en 20.000 bezoekers niet vergeten.

Drie tandjes bijzetten

"Als het even kan en gaat, dan gaan we door", zegt Willeboer over het slechte weer dat andere evenementen parten speelde. "We hebben veel geïnvesteerd, alle tenten staan er, alles is opgebouwd, alle kosten zijn gemaakt. De ruiters staan op de camping en de sport kan wel bedreven worden." Want ondanks de vele regen, valt de modder op het terrein zelf mee.
De houtsnippers op de paden doen hun werk en de ondergrond van de rijbakken kan het water aan. Bezoekers kunnen in Nisse parkeren en worden dan met pendelbussen naar het evenemententerrein gebracht, zodat ze hun auto niet op het drassige weiland achter het evenement hoeven te zetten.
"Het is natuurlijk een hele aanslag op al die vrijwilligers", zegt organisator Kees Willeboer. "We moeten allemaal een tandje bijzetten..." Hij bedenkt zich. "Misschien wel drie tandjes. Die zijn natuurlijk wel blij dat het er straks opzit." Maar zover is het nog niet. Vandaag stond - naast de springwedstrijden - de familiedag op het programma.
Kees Willeboer
Organisator Kees Willeboer laat zich niet kisten door de regen: 'We blijven positief!' © Omroep Zeeland
Een dag speciaal voor mensen die misschien wat minder met paarden hebben. Inclusief schminken, een springkussen en ponyrijden. "Een klein meisje kan je niet blijer maken", zegt Marieke uit Kapelle, terwijl ze naar dochter Elin kijkt. "Ze is een echt paardenmeisje. Dus we moesten natuurlijk even komen kijken."
Ze is niet de enige. De deelnemers kijken al tijden uit naar de wedstrijden. "Het zat gewoon binnen tien minuten vol", blikt Jacqueline uit Brabant terug op het moment dat ze zich inschreef voor deze week. Samen met vrienden verblijft ze op de camping. "Heerlijk geslapen hoor, met al die regen", lacht ze. Ook zij houden de moed erin. "Goeie laarzen aan, we zijn goed voorbereid."
Jumpin de Weel
Jacqueline (links) met haar groep op Jumpin' de Weel © Omroep Zeeland
"Het blijft een buitenevenement hé." Organisator Willeboer haalt z'n schouders op. "Dus je hebt ook een keer te maken met dit soort omstandigheden. Daar slaan we ons wel door."
Morgen is de laatste dag van Jumpin' de Weel en worden de laatste springwedstrijden gereden.