Zeeuwse werkgevers vrezen domino-effect na sluiting Trinseo in Terneuzen

De voorgenomen sluiting van de styreenfabriek van Trinseo in Terneuzen is mogelijk een voorbode van meer banenverlies in de Zeeuwse chemische industrie, vreest werkgeversorganisatie VNO-NCW. Het plan om Trinseo, producent van kunststoffen, latex bindmiddelen en synthetisch rubber, te sluiten is onderdeel van een wereldwijde reorganisatie om kosten te besparen.
Trinseo Terneuzen sluit styreenfabriek
De sluiting van styreenfabriek Trinseo in Terneuzen is mogelijk een voorbode van meer banenverlies in de Zeeuwse chemische industrie © Trinseo
Die zorgen worden geuit door Eric de Ruijsscher voorzitter van de Zeeuwse tak van VNO-NCW. Hij ziet dat de sector veel voor de kiezen krijgt: gasprijzen die torenhoog werden door de oorlog in Oekraïne en daar komen nu de problemen met een vol zittend Zeeuws energienet bij. De chemische sector werd in het verleden verweten te weinig te doen aan de energietransitie. Dat is volgens De Ruijsscher nu opgepakt door de sector, maar de daarbij behorende investeringen kunnen niet gedaan worden door de problemen met het stroomnet.
De problemen doen iets met het vestigingsklimaat voor bedrijven in Zeeland. De Ruijsscher maakt zich niet zo zeer zorgen over de werkgelegenheid op korte termijn. Werknemers die nu hun baan verliezen kunnen naar alle waarschijnlijkheid bij andere bedrijven in Zeeland terecht. Daar is vaak een tekort aan personeel. Maar als er op de langere termijn geen bedrijven terugkomen op de plaats van de bedrijven die nu sluiten, gaat dat op de lange termijn wel leiden tot minder arbeidsplaatsen.

Je vertrouwde baan kwijtraken

De Ruijsscher geeft daarbij ook nog de kanttekening dat je vertrouwde baan kwijtraken, bij een bedrijf waar je jarenlang hebt gewerkt, niet in je koude kleren gaat zitten, ook al kun je bij een andere werkgever terecht.
Direct nadat Stedin en Tennet bekend maakten dat het stroomnet in Zeeland vol zit en dat er geen bedrijven meer bij kunnen is er crisisoverleg geweest met een aantal betrokken partijen. Volgens De Ruijsscher is daar onder andere gekeken naar lokale 'energiehubs'. Daarbij 'delen' een aantal bij elkaar gelegen bedrijven energie: wanneer de een wat minder nodig heeft, gaat dat naar de ander en andersom. Daarnaast wordt er vanuit Zeeland stevige druk richting Den Haag uitgeoefend voor een noodwet. Die moet ervoor zorgen dat de uitbreiding van het Zeeuwse stroomnetwerk sneller kan worden uitgevoerd. De stroomleveranciers vrezen nu dat er de komende tien jaar geen plaats is op het stroomnet in Zeeland om nieuwe bedrijven van stroom te voorzien. Deze week kwam daar nog de waarschuwing van Tennet bovenop. De netbeheerder vreest dat de stikstofcrisis voor nog meer vertraging kan zorgen.

Trinseo

Directeur Louis Oostvogels van Trinseo denkt dat de sluiting van het bedrijf onvermijdelijk is. Hij noemt de afname van de vraag naar plastics en latex aan de ene kant, en een toename van bouw van fabrieken in met name Azië waardoor er een prijsdaling is van de producten aan de andere kant als redenen voor de sluiting. Wereldwijd heeft het bedrijf negentien productievestigingen. De locatie in Terneuzen is de op een na grootste. Er staan op het terrein van Dow vier fabrieken waarvan de grootste nu gaat sluiten. In totaal werken zo'n 450 mensen bij Trinseo Terneuzen. Naar alle waarschijnlijkheid staan straks 90 tot 100 mensen op straat. De sluiting van de fabriek is onderdeel van een wereldwijde operatie om kosten te besparen.