Harde wind en veel regen: evenementen afgelast en bomen omgewaaid

Zeeland heeft te maken gehad met onstuimig weer. Het KNMI kondigde code geel af en waarschuwde daarmee voor harde windstoten en veel regen. Verschillende evenementen in de provincie zijn afgelast.
Wie naar buiten gaat, doet er verstandig aan een poncho of regenjas mee te nemen
Wie naar buiten gaat, doet er verstandig aan een poncho of regenjas mee te nemen © Ria Brasser
Zo ging de kunstmarkt op het Abdijplein in Middelburg vanmiddag niet door. De visserijfeesten in Breskens liet weten dat er vandaag geen braderie was, vanwege het weer. De kermis daar en de activiteiten in de vismijn gingen wel door. Ook bleven de foodtrucks op het plein gewoon staan.
Enkele wandelaars kozen ervoor om uit te waaien aan de Zeeuwse kust. Al was het strand bij Groede vanmiddag nagenoeg leeg.
Vanwege het stormachtige weer heeft de Westerschelde Ferry vanochtend beide veerboten uit de vaart gehaald. Toen de veerdienst de dienstregeling rond 12.45 uur wilde hervatten, kampte één veerboot met een technische storing. Sindsdien wordt er een uurdienstregeling gevaren.

Bomen omgewaaid

Enkele bomen konden de harde wind niet aan. Zo waaide er een boom om in de Molenstraat in Waterlandkerkje. De brandweer in 's-Gravenpolder rukte uit voor een melding in Kapelle. Op de Noordhoeksewegeling was een boom op de weg terechtgekomen. Nadat de boom in stukken was gezaagd, vertrokken de brandweerlieden weer.
Ook in Biervliet moest de brandweer uitrukken voor een omgewaaide boom. Die was op een huis gevallen.
Strandexploitatie Veere die alle Walcherse stranden beheert, houdt de situatie in de gaten. Aan het begin van de middag waren er nog geen problemen gemeld. Aanvankelijk hadden ze het plan om vandaag de verschoven loopplanken terug te leggen, maar dat is uitgesteld totdat het weer later deze week beter wordt. Morgen gaan medewerkers sowieso weer aan de slag met het terugschuiven van zand en het afvlakken van het strand.
Vorige week waren de medewerkers ook druk in de weer om de gevolgen van het onstuimige weer te verhelpen.
De visserijfeesten in Breskens
De visserijfeesten in Breskens © Omroep Zeeland
Tennisvereniging LTC De Schelde in Vlissingen heeft de hele week al last van het onstuimige en regenachtige weer. Ze hebben daar nog nooit zoveel wedstrijden uit moeten stellen en verplaatsen als dit jaar. "Dit is wel het ergste wat we hebben gehad in alle jaren dat we dit toernooi organiseren", zegt organisator Jela Schuitemaker. Normaal schijnt de zon volop tijdens het toernooi.

Uitgeweken naar Koudekerke

Vanwege de voorspellingen zijn vandaag zoveel mogelijk wedstrijden vervroegd en werd voor een aantal wedstrijden uitgeweken naar het terrein van De Stoof in Koudekerke. "Hopelijk zijn we dan op tijd klaar voordat alle regen valt."

Deel wedstrijden overdekt

Een andere groot toernooi, het Vliegende Hollander Tennistoernooi in Terneuzen heeft niet heel veel last van het weer en kon gewoon doorgaan. Een aantal wedstrijden die eerder zijn afgelast vanwege het weer, werden vandaag alsnog gespeeld maar dan overdekt in het racketcentrum een stukje verderop.
Vandaag was de laatste dag van het toernooi. Gedurende het toernooi dat een week duurt, werden zo'n 550 wedstrijden gespeeld.

Bruggen gewoon bediend

De bruggen op het sluizencomplex in Terneuzen konden, ondanks de harde wind, gewoon open en dicht, liet een woordvoerder weten. Tot windkracht 8 kunnen de bruggen normaal bediend worden. Bij een hogere windkracht kunnen de bruggen wel open voor de scheepvaart, maar dan blijven ze vergrendeld openstaan. Dat laatste is nu het geval bij de noordbrug van de Nieuwe Sluis.
Het KNMI kondigde voor een groot deel van de dag code geel af voor harde windstoten en veel regen. Aan het begin van de avond was er geen weerwaarschuwing meer van kracht voor Zeeland.