Kelly's docu 'De Afhaalchinees' over haar eigen adoptie haalde haar leven overhoop

Er wonen meer dan 40.000 geadopteerde kinderen in Nederland. Voor veel ouders is daarmee een kinderwens uitgekomen, maar hoe is het voor het kind? Kelly van Binsbergen uit Sluis, of eigenlijk China, maakte er een documentaire over die op Omroep Zwart wordt uitgezonden. Ze kwam er tijdens de opnames achter dat de adoptie veel meer impact heeft op haar leven, dan dat ze tot dan toe dacht.
De Afhaalchinees documentaire serie Kelly van Binsbergen Sluis
Kelly van Binsbergen uit Sluis © Omroep Zwart
Kelly (31) was anderhalf toen ze naar Nederland kwam. Haar ouders hadden 17 jaar lang geprobeerd om kinderen te krijgen, maar na meerdere miskramen zijn ze een adoptieproces gestart. Vier jaar later haalden ze hun dochter Kelly in China op en vlogen ze samen naar Nederland. "Mijn moeder deed tot mijn zesde altijd de strafste sambal in mijn eten, dus ik heb blijkbaar toch flink wat meegekregen van die anderhalf jaar in China", zegt Kelly met een knipoog.

'Ik schrok van wat m'n vader vertelde'

Kelly groeide op boven een seksshop in Sluis die haar vader runde. Haar moeder bleek alcoholist. Dat laatste was iets wat ze pas te horen kreeg tijdens interviews met haar vader. "Ik wist het niet dat mijn moeder een alcoholprobleem had. Een probleem wat mede is ontstaan door de 17 jaar dat ze geprobeerd heeft kinderen te krijgen. Als ik de serie nu kijk, zie ik dat ik schrik wanneer m'n vader dat vertelt. Op dat moment moest ik wel doorvragen, maar eigenlijk dacht ik ook: wil ik dit allemaal wel weten."
Het is één van de momenten in de documentaire waarop Kelly beseft dat de adoptie veel invloed heeft op haar leven. Zo worstelde ze jarenlang met depressies. Ze had nooit gedacht dat dat ook maar iets te maken had met haar adoptie. "Ik kwam er achter dat ik in mijn jeugd me heel vaak de vraag heb gesteld: 'waar hoor ik bij?' Dat zijn vragen waarmee ik niet zomaar bij iemand terecht kon."
De Afhaalchinees documentaire serie Kelly van Binsbergen Sluis
Kelly van Binsbergen met haar adoptiemoeder © Omroep Zwart
Want Kelly wilde als tiener vooral niet te veel opvallen. "Je wilt onderdeel zijn van de rest, de massa. Maar als Chinees ging dat natuurlijk niet." Op haar middelbare school in Oostburg was ze één van de weinige 'buitenlanders' en ook op tv en in de media zag ze amper rolmodellen. "Ja, bij Ushi en Van Dijk, maar dat was ook een stereotype van een Chinees, of meneer Cheung bij Ik Hou Van Holland. Toen vond ik het eigenlijk ook wel heel grappig, want je wil niet de enige zijn die het stom vindt."

'Toen ik een bus uit werd gezet, vond ik het toch niet meer grappig'

Aziatisch racisme is volgens Kelly ook nooit echt racisme geweest, maar dat veranderde tijdens corona. "Ik werd tot die tijd gemiddeld één keer per week uitgescholden als Chinees, maar dat werd tijdens corona steeds vaker." Het werd zo erg dat ze ooit uit een bus is gezet, omdat ze Chinees is. "Toen dacht ik echt: misschien vind ik het toch niet meer grappig'."
In de documentaire gaat Kelly op zoek naar andere geadopteerden. Zij worstelen met dezelfde problemen, zoals eenzaamheid en onvermogen om getroost te worden. "Ik kwam er achter dat ik dus niet gek was. Iedereen heeft het." Daarnaast ontdekte de Zeeuws-Vlaamse dat veel geadopteerden twijfelen aan hun adoptiedossier. "Ik heb het gevoel dat het is gemaakt om mij snel mogelijk het land uit te krijgen en niet om ooit mijn natuurlijke ouders te achterhalen."
Zeeuwse Kamer docuserie over adoptie
Toch is het niet alleen maar treurnis in de documentaire, want er wordt ook veel gelachen in De Afhaalchinees. "Het zit boordevol humor. In aflevering twee zitten bijvoorbeeld bloopers waar ik met mijn auto tegen een heg rij. Ik vind dat stuk ook echt grappig. En ja, ik bin ok 'n hrote duts."

De laatste aflevering van de documentaire is vanavond om 21.15 te zien op NPO3. Wie alle afleveringen wil bekijken kan terecht op bijvoorbeeld NPO Start of NL Ziet.