Marieke en Renate roeien als eerste Nederlandse vrouwen twee oceanen over

Je moet het maar willen, 42 dagen roeien over de oceaan om 4500 kilometer af te leggen. Marieke le Duc uit Kortgene en Renate de Backere uit Sluis gaan de uitdaging aan om geld in te zamelen voor onderzoek naar het vrouwenhart. De start van de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld is pas volgend jaar, maar de dames zijn al druk bezig met de voorbereidingen en training. Dat doen ze onder andere op het Grevelingenmeer.
4500 kilometer roeien in 42 dagen, deze dames vertellen hoe ze dat doen
De roeiboot van 7,30 meter lang bevat twee slaapcabines met zonnepanelen erop. Die wekken stroom op voor de navigatie want dat scherm staat continu aan. "We geven een eindpunt aan en dat is de finish. Dan zetten we automatisch sturen erop en dan gaan we", zegt Renate. Tijdens de tocht wisselen de dames om de twee uur van positie. De ene rust, de ander roeit. "De eerste tien dagen zijn afzien. Je wordt zeeziek, krijgt last van het slaaptekort en moet wennen aan het gevriesdroogd eten, maar daarna went je lichaam en geest eraan", vertelt Marieke.

Haaien onder de boot

De dames spreken uit ervaring want in 2020 deden ze mee aan de Atlantic Challenge, een tocht van meer dan 5000 kilometer over de oceaan. "Er zwommen zelfs haaien onder onze boot door en we hadden soms golven van 12 meter hoog. Het is geen risicoloze sport, maar gelukkig staan veiligheidsteams klaar als het echt misgaat", zegt Renate.
Het duo is verder zelfvoorzienend. "We hebben genoeg voedsel aan boord en moeten vierduizend calorieën per dag eten. Verder zijn een paar roeisetjes voldoende en een warme zeiljas en zeilbroek. Het mag natuurlijk allemaal niet te zwaar zijn", aldus Renate.
Renate en Marieke bij oceaanroeiboot
Marieke le Duc uit Kortgene en Renate de Backere, uit Sluis bij hun oceaanroeiboot © Omroep Zeeland
Na anderhalve maand op de boot te hebben gezeten en dag en nacht hebt geroeid, is het voor Marieke raar om weer aan land te gaan. "Op het moment dat je van de boot stapt heb je wiebelbenen. Het lijkt wel of je landziek bent. Het voelt alsof je kuitspieren verdwenen zijn." Je zou denken dat het een flinke uitputtingsslag is, maar de tocht geeft de dames nog meer bewegingsdrang. "We hebben anderhalve maand 12 uur per dag gesport. Daarna doe je helemaal niets en je merkt dat je lichaam snakt naar beweging. Het liefst sta ik dan meteen weer in de sportschool", aldus Renate.
De roeiwedstrijd waarin Renate en Marieke 4500 kilometer afleggen start op 12 juni 2024. Samen met acht andere teams varen ze dan van Monterey naar het Hawaiiaanse eiland Kauai.