Sabrina gaat de strijd aan met de Aziatische hoornaar: 'Hij eet onze bijtjes op'

Al bijna tien jaar houden Sabrina en haar vader bijen met hun Imkerij de Bijerij in Breskens. Maar voor het eerst hebben ze last van de Aziatische hoornaar die hun bijen opeet. De imkers maken zich grote zorgen over de invasieve exoot. "Ik vind het belangrijk dat mensen er meer vanaf weten zodat ze sneller gesignaleerd worden. Dan kunnen we er iets aan veranderen."
Sabrina Biesiot
Imker Sabrina Biesiot © Omroep Zeeland
Zo'n 200.000 bijen verschansen zich in de kasten van Sabrina Biesiot en haar vader. Maar tussen de bijen, zag Sabrina deze week ineens een ander beest vliegen. "Ik dacht: huh, wat is dat nou weer? Veel groter en hij vloog veel sneller." Het bleek een Aziatsiche hoornaar te zijn. Even later werd dat duidelijk, toen het beest de bijen aanviel en meenam om op te eten. Ze was er ontdaan van: "Het zijn toch onze bijtjes. Dat doet wel wat met je."

Grote uitdaging

Toen de eerste schok verwerkt was, schoot Sabrina in de actie. Met hulp van de informatie die andere imkers al hadden verzameld, besloot ze de strijd aan te gaan met de invasieve exoot. In haar pak, gewapend met een groot schepnet, heeft ze inmiddels al een aantal hoornaars gevangen en gemerkt. Zo hoopt ze de beestjes te kunnen volgen om het nest te vinden, maar dat is een grote uitdaging in een omgeving die omringd is door bomen.
Pas als het nest gesignaleerd is, kan er echt iets aan het probleem van de imkers gedaan worden. Dan kan een bestrijdingsdienst het nest weg komen halen, zodat de bijtjes weer veilig zijn.
Bekijk hier hoe Sabrina een hoornaar vangt:
Sabrina vangt hoornaars met een schepnet om het nest te vinden
Maar dat is slechts symptoombestrijding. Daarom vindt Sabrina het belangrijk dat er meer bewustwording komt over de Aziatische hoornaar. "Dan krijgen mensen een beeld van hoe groot het probleem is en dan kan je er gerichter acties op zetten. Want nu overkomt het ons."
hoornaar
Een van de hoornaars die Sabrina heeft gevangen © Omroep Zeeland
Het herkennen van de hoornaar en hun nesten is daarbij belangrijk, vindt Sabrina. "Als je er eentje ziet, meld het op Waarneming.nl of geef het aan bij een bijenvereniging", zegt ze. "Het is een groot probleem, dus hoe meer het gemeld wordt, hoe beter het in kaart gebracht kan worden."

De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) komt van nature voor in Azië. Met een transport is de hoornaar een aantal jaren geleden in het zuiden van Europa aan land gekomen. In 2017 werd het eerste nest op Schouwen-Duiveland aangetroffen. In de jaren daarna hebben ze zich verder kunnen verspreiden en volgden er meer waarnemingen in Zeeland en ook in Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Drenthe.
De sterke uitbreiding en de bedreiging voor inheemse insecten en overlast voor de imkerij zorgden ervoor dat de soort nu voorkomt in Artikel 17 van de Invasieve Exotenverordening. Nederland is op basis van deze verordening verplicht de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan.
BRON: Nederlandse bijenhoudersvereniging