Speciale radio's uitgereikt aan bewoners SVRZ Borssele

De eerste vier speciale radio's zijn vandaag uitgedeeld aan bewoners van Hof Rietzanger in Heinkenszand. De zogenoemde Oradio's zijn speciaal gemaakt voor ouderen, hebben maar een paar knoppen en spelen alleen muziek. Het moet muziek weer terugbrengen in de woonkamers.
Benieuwd hoe de Oradio werkt en hoe mevrouw De Pundert reageerde toen ze de eerste in ontvangst nam? Kijk de video:
Speciale radio's uitgereikt in verzorgingshuizen van SVRZ
Mevrouw Lies de Pundert (99) mocht de eerste Oradio in ontvangst nemen. "Ik vind het schitterend dat dit allemaal kan en ik hoop dat ik er mee kan werken. Het lijkt mij makkelijk." Het apparaat heeft maar een paar knoppen, een knop om hem aan te zetten, een volumeknop en een uitknop. Hij speelt alleen muziek. "Je moet dankbaar zijn dat zoiets gegeven wordt", zegt een tevreden mevrouw De Pundert.

Donatie

De zeventien radio's zijn gekocht door de Stichting Vrienden van SVRZ Borssele. "We hebben eerder twee radio's uitgeprobeerd op verschillende locaties en als ze weg moesten, vonden mensen dat erg", legt Chris Heijnsdijk van de stichting uit. Dat was voor de geldschieters een signaal dat de muziek belangrijk is en dat bewoners daar veel plezier aan beleven. "Als alle bewoners daar iets aan kunnen hebben, dan willen wij daar een bijdrage aan leveren."
Mevrouw De Pundert neemt de eerste Oradio in ontvangst
Mevrouw De Pundert neemt de eerste Oradio in ontvangst © Omroep Zeeland
Dat de Oradio's zo makkelijk te bedienen zijn, was van belang bij de aanschaf volgens Heijnsdijk. "We zijn er heel blij mee." Andere locaties krijgen binnenkort hun toestellen. "Ik denk dat dan op alle huiskamers de radio's te horen zullen zijn, op bepaalde tijdstippen op de dag", zegt Heijnsdijk tot slot.
De Oradio is ontwikkeld door Stichting Oradio uit Goes en daarmee dus een Zeeuwse uitvinding. Het apparaat is bedoeld om ouderen weer in contact te brengen met muziek. De stichting wil geen winst maken en bestaat uit vrijwilligers.