Kampioen? Dan is een rondje op de platte kar er niet meer bij

Hossende spelers die een kampioenschap vieren op een platte kar ga je in de toekomst in Zeeland zeer waarschijnlijk niet meer zien. Uit een rondvraag van Omroep Zeeland blijkt dat veel voetbalclubs in de provincie de platte kar in de ban hebben gedaan. De besturen van de voetbalclubs hebben dat besloten naar aanleiding van het tragische ongeluk met een open kar in mei dit jaar in Yerseke.
Kampioen? Dan is een rondje op de platte kar er niet meer bij
Alle Zeeuwse voetbalclubs zijn gevraagd of zij maatregelen hebben genomen rondom het gebruik van de platte kar of open wagen en of ze op de hoogte waren van de regelgeving. Veel clubs geven aan na het ongeluk in Yerseke de platte kar af te schaffen. Clubs die hierboven in de video nog feest vieren op de platte kar (MZC'11, Nieuwdorp, FC De Westhoek'20 en Patrijzen) geven aan dat ze de platte kar niet meer gaan gebruiken.

Unaniem besloten

Datzelfde geldt voor Hontenisse uit Kloosterzande. "In hetzelfde weekend dat het ongeluk in Yerseke gebeurde, werd er bij ons een seniorenteam kampioen", vertelt Marco van Meele, bestuurslid van de Zeeuws-Vlaamse club. "Unaniem werd besloten om niet met de platte kar te gaan rijden. Ook het betreffende team wilde niet meer." Daarnaast besloot de club dat het nooit meer een kampioenschap zal vieren met een rondrit op een platte kar.
De kans dat een gemeente de ontheffingsaanvraag goedkeurt is nul komma nul."
Burgemeester van Hulst Ilona Jense-van Haarst
Volgens de wet is het vervoeren van personen in een open of gesloten laadruimte in of op een aanhangwagen verboden. Dat verbod is er volgens het openbaar ministerie omdat er grote risico's verbonden zijn aan een rondrit. De vereniging is ook verantwoordelijk omdat van iedereen wordt verwacht dat je de wet kent.
Een ontheffingsaanvraag bij de gemeente is dan ook bij voorbaat kansloos. Dat bevestigt Ilona Jense-van Haarst, burgemeester van Hulst. "De kans dat een gemeente de ontheffingsaanvraag goedkeurt is nul komma nul. Het mag gewoon echt niet."
In mei van dit jaar kwam een vijfjarig meisje om het leven bij een ongeval met een open kar. De open kar was op weg naar het sportpark van de VV Yerseke voor het kampioensfeest van het meisjesteam MO-15. Naderhand bleek dat de club niet op de hoogte was van de regels rondom het gebruik van een open kar.
Navraag bij alle Zeeuwse gemeenten leert dat in slechts twee van de dertien gemeenten ooit een navraag is gedaan door besturen van voetbalclubs. Terwijl in elke gemeente als er kampioenschappen worden gevierd toch platte karren te zien zijn.
Ondanks dat de clubs zelf verantwoordelijk zijn, zou er volgens Van Meele van voetbalvereniging Hontenisse meer aandacht besteed kunnen worden aan het feit dat het verboden is. "Er is wel vaker iets misgegaan en in het verleden is er wel aandacht voor gevraagd. Maar dat kan nadrukkelijker", vindt Van Meele.

Eigen verantwoordelijkheid

"Het is natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de vereniging", zegt burgemeester Jense-Van Haarst. "Maar het is goed dat er meer aandacht voor komt en dat echt benadrukt wordt dat het onveilig is en echt niet mag. Maar wij kunnen als gemeente ook in de huis-aan-huis bladen tegen die kampioenentijd er nog eens de nadruk op leggen."
Bij Hontenisse hebben ze vorig jaar meteen een alternatief bedacht toen een jeugdteam van de club kampioen werd. "De leiders van het team wilden toch feest vieren in het dorp", zegt Van Meele. Er is toen gekozen om met toeters en spandoeken door het dorp te lopen. Net zo'n succes. "De kids merkten geen verschil en hadden veel lol en het is nog veiliger ook."

Verantwoording

Voor dit onderzoek zijn alle Zeeuwse voetbalverenigingen en gemeenten aangeschreven. In twaalf van de dertien gemeenten zijn er de afgelopen jaren geen aanvragen voor het gebruik van een platte kar binnengekomen. Alleen de gemeente Terneuzen heeft een aantal aanvragen gehad en allemaal afgewezen.