Zeeuwse acteur Hans Puik doet mee aan megaproductie over de Watersnoodramp

Daken die wegspoelen, meer dan honderd acteurs en heel veel water. De openlucht theatervoorstelling '53' over de Watersnoodramp in Bergen op Zoom belooft een spektakel te worden. Het decor is meer dan 1.200 vierkante meter en het theatergezelschap is al druk bezig met repeteren om ervoor te zorgen dat het straks in september allemaal goed gaat. Acteur Hans Puik is de enige Zeeuw in het gezelschap: "Ik kende niemand, maar heb hier wel nieuwe vrienden gemaakt."
Watersnoodramp spektakelstuk BoZ
Zeeuwse acteur Hans Puik speelt een cruciale rol in de openlucht theatervoorstelling over de Watersnoodramp © Omroep Zeeland
Door middel van projecties en speciaal voor het toneelstuk geschreven muziek, wordt de sfeer voorafgaand en tijdens de Ramp tot leven gebracht. De acteurs hebben intensieve gesprekken gevoerd met overlevenden van de ramp om een zo waarheidsgetrouw beeld te kunnen geven. Terwijl bijna iedereen Nederlands praat, heeft Puik een extra uitdaging. Hij speelt een Schots bemanningslid op een zinkend schip.

Schots accent geoefend

"Het is een waarschuwing voor de mensen aan wal dat er echt iets gaande is", zegt Puik. Om zijn Schotse accent overtuigend te laten klinken heeft hij verschillende geluidsfragmenten bestudeerd van een echte Schot. "Die man had de dialoog met accent ingesproken dus daar hebben we op geoefend." Het is voor Puik de eerste keer dat hij een rol heeft in zo'n grote productie: "Ik vind het mooi dat er met zoveel spectaculaire effecten wordt gewerkt. Daarnaast heb ik meer ervaring met regisseren en theaterles geven dus wat dat betreft is het bijzonder voor mij om mee te doen."
generale repetitie Watersnoodramp
Aan de theatervoorstelling '53' van theatergroep de Vierschaar doen meer dan honderd acteurs mee. © Omroep Zeeland
Voor theatergroep De Vierschaar is '53 een eerbetoon aan de slachtoffers en de reddingswerkers van toen. "De ramp speelde zich hier in de stad Bergen op Zoom letterlijk voor onze deur af. Van hieruit is de hulpverlening richting Zeeland voor een deel tot stand gebracht, omdat de spoorwegverbinding naar die provincie onbruikbaar was geworden. Zeven decennia later spreekt de calamiteit nog steeds bij velen tot de verbeelding. Voor de Vierschaar een artistieke uitdaging om, ook met respect voor de nabestaanden, van deze calamiteit een passende en pakkende productie te maken", zegt Vierschaar-voorzitter Marco Duijvelaar.
De voorstellingen vinden plaats van 8 september tot en met 23 september bij De Waterschans aan de Havendijk in Bergen op Zoom.
Een verslag van de repetitie in Bergen op Zoom