Racoon brengt weer Engelstalige plaat uit: 'Nederlands was gewoon een uitstapje'

Racoon heeft een nieuwe single uitgebracht: Nickel For Goodbye is de eerste single van een album dat volgend jaar verschijnt. Daarmee keert de band uit Goes weer terug naar Engelstalige muziek. Volgens de bandleden is Nickel For Goodbye een compact rockliedje dat niet per se een visitekaartje is voor de rest van het album.
Racoon 2023-03
Racoon © Bibian Bingen
De nieuwe release volgt op een periode waarin Racoon veel succes had met Nederlandstalige muziek. Het album Spijt Is Iets Voor Later uit 2021 leverde Racoon vier hitsingles op, waaronder Het Is Al Laat Toch en De Echte Vent. Het album bereikte de platina status en werd bekroond met een Edison in de categorie Nederlandstalig.
Voor de bandleden voelt de terugkeer naar Engelstalige muziek niet vreemd. "Nederlands was gewoon even een uitstapje", volgens zanger Bart van der Weide, "En dat smaakte heel goed. Dus we komen er ongetwijfeld ook wel weer terug. Ik vind Engels gewoon ook een ontzettend mooie taal, het is de taal van de popmuziek."
Beide talen liggen hem dus. Dit nieuwe album betekent dan ook geen volledige terugkeer naar Engelstalige muziek. Wat ze tijdens optredens spelen zal een mix blijven van Nederlands en Engels. "Op de een of andere manier komen we daar wel mee weg", zegt Van der Weide.

Vijf cent voor iedere sorry

De titel van het nieuwe nummer heeft een achterliggend verhaal. Van der Weide vertelt grappend hoe rijk hij had kunnen zijn als hij een stuiver had gekregen voor elke miskleun, onzekerheid of domme beslissing. Vijf cent is dan ook de waarde van een nickel. Toepasselijk dus, voor een liedje waarin zijn eigen ervaringen terugkomen. "De ik uit het liedje, dat ben ik. Zoals altijd in onze liedjes. Maar zo'n vaart als in dit liedje loopt het bij mij niet. Ik hou erg van schrijven, dus ik teer op stukjes gevoel en vergroot dingen uit en probeer er wat moois van te maken. Het zijn altijd momentopnames."
Racoon 2023
Racoon © Bibian Bingen
Een compact rockliedje is het geworden. Geen brug, wel een gitaarsolo. "Het hoeft allemaal niet heel erg ingewikkeld", zegt Van der Weide. "De beste van zulke liedjes zijn bij wijze van spreken met drie vingers op de piano geschreven." Volgens Van der Weide kunnen zulke liedjes juist stiekem wel moeilijk zijn om te spelen.

Americana invloeden

Heel belangrijk is bij dit nummer de inbreng geweest van het nieuwe Racoon-lid Maarten van Damme, bassist, ex- Abel en Rosemary's Sons. Volgens Van der Weide zorgt hij voor een nieuwe bries. "Maarten is nogal Americana-gericht. Dit is een van die pareltjes die Maarten heeft meegenomen." Hij omschrijft het nu als Racoon met de invloeden van Maarten. "Ik denk dat we jullie wel een beetje weten te verrassen hier en daar."
Is Nickel For Goodbye representatief voor hoe hun nieuwe album gaat worden? Van der Weide vindt van niet. "Het geeft één van de richtingen aan die we erbij hebben verworven. Dat komt wel terug in nog een paar liedjes, maar het wil niet zeggen dat het allemaal weer deze stijl zal zijn. Ik denk dat we drie, vier verschillende genres aanboren. Het gaat verschillende kanten uit."
Racoon
De setlist voor optredens blijft een mix van Engels en Nederlands © ANP
Bart van der Weide vertelt wat voor soort plaat het komende album wordt.