Zeeuwse stranden worden steeds kleiner: 'We moeten iets bedenken'

Er moet iets gebeuren om de toekomst van de Zeeuwse stranden te garanderen. De stranden worden steeds kleiner door zeespiegelstijging en zanderosie. Daarom is het samenwerkingsverband Source in het leven geroepen. Het project heeft van wetenschappelijke organisaties vijf miljoen euro subsidie gekregen.
Zandsuppletie Baarland
Het opspuiten van strand © Omroep Zeeland
Als lector Wietse van de Lageweg van de HZ University of Applied Sciences naar het strand van Domburg kijkt maakt hij zich nog niet direct zorgen. "Ik zie een mooi strand. Breed, veilig. Maar dat willen we graag zo houden. We weten dat de zeespiegelstijging steeds sneller gaat en daarom moeten we oplossingen gaan bedenken. Het is zeker nog veilig en nu hebben we nog tijd om te bedenken hoe we het zo gaan houden."

Zandbank voor de kust

Dat is een van de doelen van Source, een nationaal samenwerkingsverband waar de HZ in Vlissingen onderdeel van is. Source gaat specifiek in Zeeland kijken wat de beste manier is om de stranden veilig en gezond te houden.
Van de Lageweg: "Zandsuppletie, dus het opspuiten van zand, kun je op verschillende manieren doen. We moeten onderzoeken wat de beste manier voor Zeeland is. Voor de kust bij Den Haag hebben we een soort enorme zandbank gemaakt die langzaam naar het strand schuift. Misschien dat we hier een kleinere variant kunnen maken, maar dat moeten we allemaal nog onderzoeken."
Strandbezoekers
In de toekomst steeds minder plek voor je strandstoel © Ria Brasser
Voor de vijf Zeeuwse kustgemeenten (Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Sluis, Veere en Vlissingen) is het strand ook van groot economisch belang. Wethouder Marcel Steketee (inmiddels oud-wethouder) van de gemeente Veere is duidelijk: "Ik heb ooit de slogan 'Zonder strand, geen klant' bedacht. Dat is hier ook echt zo. Kijk hoeveel ondernemers er afhankelijk zijn van de stranden. Daarom vinden wij het in onze gemeente heel belangrijk dat die stranden groot en schoon blijven."
Volgens onderzoek van de gemeenten komt ongeveer 60 procent van de gasten aan de kust geheel of gedeeltelijk voor het strand naar Zeeland.

Stranden moeten 40 meter breed zijn

Het streven van de gemeenten is dat alle bewaakte stranden 40 meter breed zijn. Op dit moment is het op veel plaatsen 25 meter. Mede daarom is door de vijf Zeeuwse kustgemeenten het Strandfonds opgericht.
Steketee: "We willen daarmee structureel zand op onze stranden krijgen. Gemeenten leggen samen 1 miljoen euro in en zetten zich in om dit bedrag jaarlijks met 1 miljoen te verhogen via subsidies en andere bijdragen. Daarmee willen gemeenten, voor eigen rekening, recreatief zand gaan opvoeren op bedreigde recreatiestranden."