Van Europa tot Australië, na 20.000ste wens blijft Stichting Ambulance Wens groeien

Nog één keer de klok thuis horen tikken, de zee zien of een concert bijwonen. Dit soort wensen worden bij terminale patiënten vervuld door Stichting Ambulance Wens. Inmiddels heeft de stichting al voor de 20.000ste keer een wens in Nederland vervuld. "Het zijn voor ons vaak de hele simpele dingen om te doen, maar voor hun is het zo groot", vertelt directeur Kees Veldboer jr.
Stichting Wens Ambulance
Vrijwilligster Mirjam Schouwenaar maakt de ambulance na ieder ritje schoon © Omroep Zeeland
Hij vertelt er samen met vrijwilligster Mirjam Schouwenaar en nabestaande Nathalie van der Laan over in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.
De stichting werd in 2007 opgericht door de vader van Veldboer jr. Als ambulancemedewerker zag hij veel zieke mensen die ook nog een wens hadden. Op die manier ontstond het idee. "Mensen denken vaak dat het hele grote wensen zijn, maar dat valt echt mee. Het zijn voor ons vaak de hele simpele dingen om te doen, maar voor hun is het zo groot", zegt hij.

Van Europa tot Australië

Het bedrijf blijft maar groeien, want ze hebben inmiddels al 20.000 wensen gereden, maar dat doen ze niet alleen meer in Nederland. "We zitten nu al in 19 landen en vervullen zo'n vijf tot zeven wensen per dag." Buiten Europa is de ambulance ook te vinden want zelfs in Australië en Singapore worden wensen vervuld. "Mijn vader is door de BBC uitgeroepen tot meest inspirerende man en zo viel het wereldwijd op. Vrijwilligers worden hier opgeleid en lopen mee. En zo kunnen ze het zelf ook oppakken in hun eigen land."
Je mag alleen als vrijwilliger bij de ambulance aan de slag als je als achtergrond een uniformberoep hebt. Zoals politie, ambulance of brandweer. Daarnaast zit er ook een verpleegkundige in de ambulance. Mirjam Schouwenaar is één van die vrijwilligers en ziet haar werk als een heel dankbaar beroep. "Van dichtbij heb ik het zelf meegemaakt. Mijn vader moest vanuit het buitenland naar Nederland worden vervoerd en zo wilde ik het ook oppakken." En dat doet ze nu met volle overtuiging. "Er zijn zoveel wensen. Nog een keer naar de boulevard in Vlissingen, nog een keer naar huis of naar het buitenland. Iedere wens is uniek. En tuurlijk de ene wens komt dichterbij dan de andere", vertelt ze.
Joop van der Laan - Eindhoven
Louis van Gaal maakte na afloop van de wedstrijd een praatje met Joop van der Laan © Joop van der Laan
Nathalie van der Laan zag de wensambulance van een andere kant. Haar man Joop, sportverslaggever bij Omroep Zeeland, is vorig jaar overleden. Hij kon nog één keer naar het voetbalinterland door Stichting Ambulance Wens. "Het was één groot feest in het PSV-stadion. De mensen van de wensambulance namen het ook zo professioneel op." Naast dat Joop van de interland Nederland - Montenegro genoot, sprak hij ook nog met onder andere bondscoach Louis van Gaal.
Het is een mijlpaal voor Stichting Ambulance Wens dat zij al 20.000 wensen hebben vervuld. Maar Veldboer jr. heeft nog meer plannen. "Ik zou willen dat er voor iedereen zo'n wens in vervulling kan gaan. We horen wel vaker dat ze niet verwacht hadden dat het kon, maar dan kon het wél. We kunnen al binnen twee dagen een wens in vervulling laten gaan."
Kijk hier de Zeeuwse kamer terug van maandag 4 september
Zeeuwse Kamer: Stichting Ambulance Wens