Tholen zet streep door aanlegsteiger voor cruiseschepen

Op Tholen komt geen aanlegsteiger voor cruiseschepen. De gemeente wilde die dolgraag om grote schepen met honderden passagiers te ontvangen. Maar er was ook verzet: van de scouting, de watersportvereniging, omwonenden en heemkundigen. Die zagen de nieuwe steiger, en de bijbehorende drukte, niet zitten. De gemeente gaat nu overstag, vanwege het gebrek aan draagvlak.
Geen aanlegsteiger voor cruiseschepen op Tholen
Er zijn zorgen over de zondagsrust, het ontbreken van stroom op de kade en de mogelijke gevolgen voor de scouting.
In Tholen wordt al jaren gepraat over een aanlegsteiger voor riviercruiseschepen. De gemeente had er in april nog twee miljoen euro voor uitgetrokken. Het zou volgens tegenstanders niet alleen te duur zijn, maar ook niets opbrengen. De angst is groot dat toeristen in Tholen van het schip gaan en meteen naar Brabant vertrekken.
Een impressie van de steiger bij Tholen vanuit de lucht
Een impressie van de steiger bij Tholen vanuit de lucht © Gemeente Tholen
Ook omwonenden zien het niet zitten. Ze zijn bang het uitzicht te verliezen en last te hebben van de hoeveelheid toeristen.
De steiger moest net buiten de Thoolse haven worden aangelegd (vlakbij de beruchte rolbrug), in de buurt van de steiger voor binnenvaartschepen. Op die plek leren leden van de Thoolse scouting nu zeilen en varen. Daarom startten de scouts een petitie tegen de komst van de steiger.
riviercruise
Tholen wil aanlegsteiger voor riviercruises (archieffoto Kanaal door Walcheren) © Ria Brasser