Geen gelopen race voor Regenboogakkoord in Zeeland: 'Ik vraag me wel af waarom we dit moeten doen'

Als het aan voorzitter Ruud van Engelen van COC Zeeland ligt, komt er een Provinciaal Regenboogakkoord in de provincie. Hij heeft dat verzoek gedaan bij de Provinciale Staten en aankomende vrijdag is dit een agendapunt.
Veiligheidscoördinator COC
Voorzitter van COC Zeeland Ruud van Engelen © Omroep Zeeland
Het akkoord houdt onder meer in dat een gedeputeerde LHBTI+ in de portefeuille krijgt en dat er geld wordt vrijgemaakt voor de doelgroep. Dat zijn dit geval de ouderen en jongeren, omdat zij nog bezig zijn de stap te zetten om uit de kast te komen. Voor dit akkoord moet er wel een voorstel komen van een politieke partij in de Staten om tot de ondertekening te komen. En zover is het nu nog niet.
De voorzitter Van Engelen sprak erover met Christine Govaert van de Boer Burger Beweging (BBB) en fractievoorzitter van de SGP in Provinciale Staten Joan van Burg in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer.
Van Engelen zou het mooi vinden als de provincie dit akkoord wil ondertekenen, maar eigenlijk had hij gehoopt dat dit helemaal niet nodig was. "Want hoe duidelijk kan artikel 1 van de grondwet zijn, waar discriminatie verboden is. Maar speciale aandacht voor deze groep is wel degelijk goed", zegt hij.

Verschillende meningen

Maar niet iedereen is het eens met het idee van de voorzitter. "Ik vraag me wel af waarom we dit moeten doen. Ik kan heel lang hier in meegaan want we moeten tolerant zijn en de BBB is ook tegen discriminatie. Ik zie het niet zitten om met een voorstel te komen voor dit akkoord. Ik zie er meer in dat de gemeenten, daar waar draagvlak is, dingen organiseren", zegt Govaert.
Van Burg was allereerst benieuwd toen hij het punt op de agenda zag staan, maar ook hij is nog niet overtuigd. "Wat Van Engelen op het begin zegt is het belangrijkste, namelijk artikel 1. Dat vinden wij ook, maar daar hebben wij geen Regenboogakkoord voor nodig, we moeten gewoon ons werk doen." Hij doelt daarmee op dat mensen nog steeds lastiggevallen kunnen worden en dat daar wat tegen gedaan moet worden. "We moeten gewoon ons werk doen", herhaalt Van Burg.

Genoeg signalementen

De voorzitter van COC Zeeland schrikt van de reacties van de politieke collega's, maar hij blijft positief. "Ik vind het een beetje te kort door de bocht. Dat dit akkoord niet nodig is, dat zou ik het liefste ook willen. Maar er zijn genoeg signalen dat dit wel degelijk nodig is. Ik denk dat veel statenleden en gedeputeerde hier achter staan. Ik ben benieuwd hoe het vrijdag gaat", zegt Van Engelen.
Zeeuwse Kamer 5 september