Boerin Karin is eerste veganistische tuinder in Zeeland: 'Het kan gewoon!'

Tuinderij Plantalia van Karin Körver in Ritthem ziet er uit als een een gewone - maar wel heel grote - moestuin. Bedden met sla en kolen staan er groen en weelderig bij, de tomaten kleuren langzaam rood en de venkel groeit glanzend in de zon. Met één groot verschil ten opzichte van andere tuinderijen: alles is verbouwd zonder dierlijke mest en zonder kunstmest. "Het kan gewoon, dus mensen die zeggen dat het niet kan, dat is niet zo", zegt de bevlogen Karin Körver.
Karin Körver veganistische landbouw vegan tuinderij groente teelt Ritthem
Karin Körver verbouwt groente vegan, dus zonder dierlijke mest © Omroep Zeeland
Drie jaar geleden begon Körver de tuinderij van driekwart hectare, dit jaar breidt ze met drie hectares uit. 42 huishoudens hebben een groente-abonnement en komen hier zelf groente oogsten. Volgend jaar komen er honderd deelnemers bij.
Ik ben eigenlijk de wormen, de schimmels en de bacteriën aan het voeden.
Karin Körver, veganistische tuinder
Veganistische landbouw is in opkomst. In Nederland werken inmiddels twee grootschalige akkerbouwers veganistisch, in de Noordoostpolder en in de Haarlemmermeerpolder. In Zeeland is tuinderij Plantalia in Ritthem de eerste. In Middelburg is een tweede veganistische tuinderij in aanleg.
Tuinderij Plantalie Ritthem veganistisch vegan landbouw
De groentetuin levert groente aan 42 huishoudens, © Omroep Zeeland
Tussen de bedden liggen grasstroken. Het is een van de geheimen van Karin Körver: het gras wordt gemaaid en gebruikt om de grond te bedekken en te bemesten. Het maaisel is een van de alternatieven voor mest. Net als compost, korrels van luzerneplant en groenbemesters als klaver en boekweit.

Het geheim van vegan landbouw

De hoofdzaak van veganistische landbouw is een gezond bodemleven, legt Körver uit. "Ik ben vooral bezig om zo goed mogelijk voor de bodem te zorgen. Dat doe ik door de bodem zo min mogelijk te verstoren, dus niet ploegen en frezen. Ik gebruik een combinatie van plantaardige meststoffen, die door het bodemleven worden opgenomen. ik ben eigenlijk de bodemdiertjes, de wormen, de schimmels en de bacteriën aan het voeden. Die werken dan weer samen met de plant om die van voedsel te voorzien."
Zeewiermeel Tuinderij Plantalie Ritthem veganistisch vegan landbouw
Zeewiermeel is een plantaardig alternatief © Omroep Zeeland
Op de drie hectares die de tuinderij erbij krijgt, staat nu boekweit te bloeien. Rond de kleine witte bloemetjes vliegen witte vlinders. "Hier gaan we volgend jaar kolen verbouwen en op die akker daar komen aardappels", wijst Körver. "Tussen de stroken komen fruitbomen en langs de rand van het water knotwilgen." De strokenteelt speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van plagen en ziektes.
"Er wordt veel onderzoek gedaan naar vegan landbouw, er komt steeds meer kennis bij", vertelt Körver. Ze is er enthousiast over. "Ik vind het geweldig. De alternatieven zijn er, waarom zou je het dan niet doen?"

Wat is veganistische landbouw?

Veganistische boeren verbouwen hun gewassen volledig plantaardig. Een gezond bodemleven is het uitgangspunt. Om het bodemleven met wormen en ondergrondse organismen te bevorderen, is het belangrijk om de grond niet om te spitten of te ploegen.
Veganistische landbouwers werken met groenbemesters, met compost, maaisel, luzernekorrels en zeewiermeel. Een goed microleven in de bodem zorgt ervoor dat extra voeding beschikbaar komt en er minder moet bemest worden.
Dierlijke mest wordt niet gebruikt, veganisten zijn namelijk tegen veeteelt, maar ook omdat de mest in één klap zo'n overvloed aan mineralen zou geven, dat het bodemleven afneemt.