Het geduld in Hulst rond pfas is op
Ongeduldige raadsleden vuurden vanavond de ene vraag na de andere af over de voortgang van het pfas-dossier. Lof was er voor gedeputeerde Dick van der Velde, maar de beantwoording van GGD Zeeland werd minder gewaardeerd.

De Hulster gemeenteraad wordt regelmatig op de hoogte gehouden van de perikelen rondom de pfas-vervuiling van de Westerschelde en de gevolgen daarvan voor de inwoners van de gemeenten die aan de rivier grenzen. Één van de twee pfas-coördinatoren, Maarten de Hoog, somde de ontwikkelingen op; de soorten pfas die door de fabriek van 3M en afvalverwerker Indaver, beide in de buurt van Antwerpen, worden geloosd zijn afgenomen. " Maar", waarschuwde De Hoog, "Andere soorten nog niet, dus we kunnen nog niet stellen dat de Westerschelde echt schoner is geworden. Verder worden in overleg met Vlaanderen alle bronnen van pfas onderzocht en vergunningen tegen het licht gehouden.
'Weet u hoe het komt dat er minder pfas in de Westerschelde is?'
Gedeputeerde Dick van der Velde onderbrak De Hoog nadat deze de mindering van pfas meldde. "Weet u hoe het komt dat die vermindering er is?', vroeg Van der Velde aan de aanwezigen, "Dat komt doordat de instantie die eigenlijk hier niets over te zeggen heeft, de Provincie Zeeland dus, niet aflatend aan alle deuren heeft staan rammelen en gewezen heeft op de urgentie van het pfas-probleem."

GGD Zeeland kwam in een lastig parket door de rationele uitleg over het uitblijven van een actief bloedonderzoek onder de inwoners rond de Westerschelde. De GGD adviseert om rustig het vooronderzoek en de daaropvolgende aanpak van het RIVM af te wachten. Het RIVM is bezig om een Nederlands breed onderzoek naar pfas en gezondheid op te tuigen, maar voor veel Zeeuws-Vlamingen en inwoners van Reimerswaal gaat dat allemaal te langzaam. "Waarom kunnen we zelf niet een dergelijk onderzoek instellen", vroeg een raadslid zich voor de zoveelste keer af. De uitleg dat het simpelweg vaststellen van pfas waarden in bloed geen toegevoegde waarde is op dit moment gaat er bij veel mensen niet in.
Voorwerk doen voor het RIVM om de boel te bespoedigen
Dick van der Velde zei die gevoelens te begrijpen en vertelde dat er vanuit de provincie aan het RIVM is aangeboden om voorwerk te doen als het gaat om het onderzoek. "Wellicht kunnen wij de Zeeuwen al dingen vragen over hun eetpatronen en dergelijke om zo te zien hoe pfas eventueel in hun bloed komt", zei de gedeputeerde.

Nog steeds illegale uitstoot vanuit Vlaanderen
Tom Willaert van Groot Hontenisse-Hulst sprak zijn zorgen uit over het feit dat er nog steeds zogenoemde ultrakorte-keten pfas, zonder vergunning worden uitgestoten. " Dat is dus gewoon illegaal", betoogde Willaert, "Hoe kan dat?" Pfas-coördinator De Hoog gaf aan dat de manier waarop er in Vlaanderen met vergunningen wordt omgegaan, anders is dan in Nederland: "De Vlaamse overheid heeft wat meer bedenktijd nodig".
Daar haakte gedeputeerde Van der Velde op in: "Ook wij zijn nalatig geweest. We hebben niet goed gebruik gemaakt van het recht om iets te vinden van vergunningen van buurlanden. Dat zijn we nu aan het inhalen door er bovenop te zitten." De strijdbare houding van Van der Velde en het mea culpa werd door een aantal raadsleden op prijs gesteld, maar of het ongeduld van de raadsleden na deze avond minder is geworden valt te betwijfelen.