'Niet weer gif uit België importeren!' Politiek maakt zich zorgen over ophogen Panoramaheuvel

De Panoramaheuvel in de voormalige Hedwigepolder moet, als het aan de gemeente Hulst en de provincie ligt, worden opgehoogd. Maar oppositiepartijen D66 en PvdA in Hulst en de SP in Zeeland zijn bang dat dit gebeurt met vervuilde grond.
Moet de panoramaheuvel opgehoogd worden, en zo ja met welke grond?
Eind augustus kwam er opmerkelijk nieuws naar buiten: de nieuwe Panoramaheuvel in de voormalige Hedwigepolder blijkt geen 30 meter hoog te zijn, maar slechts 20 meter. Tien meter te laag dus.
En dat terwijl de heuvel het pronkstuk moet worden van het nieuwe natuurgebied Grenspark Groot Saeftinghe, zoals het gebied na de ontpoldering heet. Op de heuvel komt een houten toren, gemaakt van populieren die in de polder stonden, en een radarinstallatie voor de scheepvaart.

Foutje bedankt

"Ja, oeps. Foutje!", zegt Pieter de Bruijn, D66-raadslid in de gemeente Hulst. "Het was voor ons allemaal wel schrikken en ook wel een beetje lachen. Dit had niemand aan zien komen." Onbegrip was er niet alleen bij hem, maar ook bij zijn mede-politici in Hulst. "Al gravende zie je toch: we gaan het niet halen?"
De Vlaamse Waterweg NV, een agentschap van de Vlaamse overheid, voert de werkzaamheden aan de heuvel uit in opdracht van de Provincie Zeeland. Die laatste laat nu onderzoeken wat er is misgegaan en zoekt naar een oplossing.
Provinciebestuurder Arno Vael liet in een commissievergadering op 15 september weten dat Provinciale Staten de onderzoeksresultaten op 13 oktober kunnen verwachten. De provincie wil de heuvel ophogen tot 30 meter, maar D66 in Hulst vindt dat niet nodig.

'Laat twijfelachtige grond liggen'

"Met 20 meter heb je ook al een hele mooie heuvel", vindt De Bruijn. Wel kan hij zich voorstellen dat de heuvel een bepaalde hoogte moet hebben vanwege de radarinstallatie die op de toren wordt geplaatst.
Pieter de Bruijn maakt zich vooral zorgen over de herkomst van de grond als de heuvel wordt opgehoogd. "We hebben niet zulke goede ervaringen met grond in Hulst. Als de grond ergens vandaan komt waar wij over twijfelen, laat het dan maar liggen waar het ligt."

Slechte ervaringen in Hulst

Hulst heeft inderdaad slechte ervaringen met ophogingen met vervuilde grond. In Perkpolder werd in 2015 een zeedijk aangelegd met grond die later sterk verontreinigd bleek te zijn.
Voor de aanleg van een verhoogde golfbaan in dezelfde plaats was in de plannen veel grond nodig. De angst bestond dat daarvoor vervuilde grond uit de Antwerpse haven zou worden gebruikt. De projectontwikkelaars spraken dat tegen. Het project werd later afgeslankt.
En het Scheldewater dat nu de voormalige Hedwigepolder in loopt met het getij bevat het schadelijke pfas. Reden dus voor de gemeente om alert te zijn.
De Panoramaheuvel op een tekening
De Panoramaheuvel op een tekening © Omroep Zeeland
Dat vindt ook Ger van Unen, Statenlid van de Socialistische Partij en woonachtig in de buurt van de voormalige Hedwigepolder. Zij wijst erop dat de grond van de dijken waarmee de heuvel wordt gemaakt al sterk is verontreinigd.
Grond die voor de extra ophoging wordt gebruikt en wordt aangevoerd uit de omgeving, hoeft daarom volgens de regelgeving niet per se schoner te zijn dan de grond die er al ligt. "Dan kunnen ze zomaar grond afvoeren uit het Antwerpse havengebied. Dan gaan we weer opnieuw gifgrond uit België importeren!", zegt de socialiste.

Eisen en claims

Van Unen heeft bovendien twijfels bij de uitvoerder, de Vlaamse Waterweg NV. "We moeten meer eisen stellen aan de Vlaamse Waterweg. Leg de claims daar neer." Ophogen hoeft wat de SP betreft niet, 20 meter is genoeg. "Het is ons verkocht als een goedkope oplossing om die vervuilde grond te dumpen. Nou, die grond is op. Er is niet meer."
De Panoramaheuvel van boven gezien
De Panoramaheuvel van boven gezien © Omroep Zeeland
De Partij van de Arbeid in Hulst lijkt op het eerste gezicht wat milder dan D66 en de SP. PvdA-fractievoorzitter Rob Lambert zegt: "Ik maak me nog helemaal geen zorgen over de herkomst van de grond. Zeker niet hier in Hulst waar we ons al een paar keer gepiepeld hebben gevoeld. De initiatiefnemers moeten wel ongelofelijk dom zijn om nog een keer met vervuilde grond aan te komen."

Geen zorgen maar wel scherp en alert blijven

Maar Lambert vindt ook dat de raad nu niet achterover moet gaan leunen bij de ophoging van de Panoramaheuvel. Ze moet scherp in de gaten houden waar de grond vandaan komt, wie hem levert en wat voor soort grond het is. "We moeten alert blijven", zegt Lambert.