Stefan de Kroon (ex-Racoon) maakt EP met uitgesproken teksten: 'Ik kon even niet over koetjes en kalfjes zingen'

Stefan de Kroon uit Goes, de oud-bassist van Racoon, heeft voor het eerst sinds zijn vertrek uit de band nieuwe muziek uitgebracht. Onder de naam Collatoral Citizens heeft hij een EP gemaakt met vijf nummers, waarin hij uiting geeft aan zijn gedachten over de wereld en zijn wantrouwen tegen de overheid. Onderwerpen die mogelijk ook kritiek oproepen en daarom vindt hij de release best wel spannend.
Behalve spannend is de release natuurlijk ook gewoon leuk. Stefan: "Ja, leuk en spannend. Ik heb vroeger wel eens lead gezongen in een bandje, maar dat is wel dertig jaar geleden. Dit voelt echt als helemaal van mezelf. Ik heb alles zelf gedaan, ingespeeld, geproduceerd en ingezongen, dus ik ben benieuwd wat mensen ervan vinden."
In zijn kritische teksten behandelt hij de dingen waarover hij zich zorgen maakt: "Ik maak me wel zorgen over de toestand in de wereld en hoe de macht met ons burgers omgaat, vandaar ook de naam Collatoral Citizens. Ik heb het idee dat we er niet zo toe doen als burger. Ik denk dat het gezond is om de machthebbers altijd een beetje te wantrouwen en kritisch op te zijn."
Collatoral Citizens - The Love You Give
Artwork van de EP Collatoral Citizens © Stefan de Kroon
Stefan is sinds zijn vertrek uit Racoon altijd wel met muziek bezig gebleven. Tot nu toe hield hij dit voor zichzelf. Met deze nieuwe muziek ligt dat anders. Stefan: "Deze teksten kwamen er half vorig jaar uit. De vijf tracks zijn een tekstueel geheel, vandaar dat ik het gebundeld heb en op deze manier heb uitgebracht. Ik snap best dat mensen het te zwaar vinden of te kritisch, maar het is hoe het er nu bij mij uitkwam. Ik kon even niet over koetjes of kalfjes zingen."
Laten we naar elkaar luisteren, er moet ruimte zijn voor kritiek en dat mis ik wel eens de laatste tijd.
Stefan de Kroon
Het gevoel dat de macht overheerst ontstond vooral tijdens de coronatijd. Stefan: "De hele tijd rond corona had ik daar vraagtekens bij. Ik begon te zien dat de overheid vooral verwarring zaait en ook niet goed wist waar ze mee bezig was."
In het dagelijks leven werd dat gevoel bij hem versterkt. "Als je de politiek volgt dan denk ik: wat een enorm circus is dat! Om maar iets te noemen als de toeslagenaffaire. Het onderzoek daarnaar werd ineens stilgelegd. De afgelopen tijd stapten ook zo'n 40 Kamerleden op. Ik heb het idee om een verantwoordelijkheid te ontlopen?"
Stefan de Kroon in zijn tijd bij Racoon
Stefan de Kroon in zijn tijd bij Racoon © ANP
Deze onderwerpen zijn vaak aanleiding voor ruzies en polarisaties. Dat is ook de reden waarom Stefan de release spannend vindt: "Ik uit me op een manier waar sommige mensen het misschien niet mee eens zijn. Maar ik zet ook niet m'n hakken in het zand. Laten we naar elkaar luisteren, er moet ruimte zijn voor kritiek en dat mis ik wel eens de laatste tijd. Zelf blijven nadenken, we moeten in gesprek blijven met elkaar dat is het allerbelangrijkste."
Bij de track The Love You Give heeft Stefan de Kroon ook een videoclip gemaakt. In de titel is ook een positieve boodschap vervat: "We mogen kritisch zijn op onze overheden, op de macht, maar de andere boodschap is dat liefde altijd overwint. Wat je zaait, oogst je."
Stefan de Kroon vertelt over zijn EP Collatoral Citizens in Zeeland Wordt Wakker met Remco van Schellen.