Voetbaldier Hicham Benhammou wil bij Kloetinge het beste van twee werelden bij elkaar brengen

Hicham Benhammou is volgens trainer Jurriaan van Poelje van Kloetinge een stille kracht achter het succes van de Bevelandse club. Het voetbaldier uit Tholen is een gerespecteerd coach in de zaal, maar tegelijkertijd een vreemde eend in de bijt op het veld. Een gesprek met Benhammou over het bij elkaar brengen van het beste van twee werelden.
combifoto-benhammou-hicham
Hicham Benhammou met Jurriaan van Poelje (bovenste foto) en in de zaal (onder) © Orange Pictures & Ron Quinten

Hoe komt een hoofdtrainer uit de eredivisie van het zaalvoetbal bij Kloetinge terecht als assistent?

"Vanaf het moment dat Jurriaan trainer werd bij VC Vlissingen een aantal jaar geleden, heb ik veelvuldig contact met hem. Toen hij daarna aan de slag ging bij Baronie heeft hij me al eens gevraagd of ik hem kon ondersteunen. Het moment was er destijds nog niet naar, maar nadat bekend werd dat-ie bij Kloetinge aan de slag zou gaan, belde hij weer. Ik zat, en zit nog steeds in een periode dat ik graag wil onderzoeken wat het veldvoetbal mij kan brengen. Daarom heb ik toegehapt."

Je bent nu bezig aan je tweede seizoen. Hoe bevalt dat?

"Heel goed. Het succes (Kloetinge werd kampioen van de Vierde Divisie, red.) van vorig seizoen helpt daarin heel erg. Dat blijft enorm bijzonder en het was heel mooi om daar onderdeel van te zijn. De samenwerking loopt ook goed. Jurriaan en ik zijn wel een beetje dezelfde types, we zijn allebei winnaars en sparren veel met elkaar. Ik maak van dichtbij mee hoe hij het team naar zijn hand zet en hij staat open voor mijn kijk op zaken."

Toen je trainer was van de zaalvoetballers van Groene Ster uit Vlissingen haalde je voormalig handbalinternational Diana van Gelderen naar de club als keeperstrainer. Wat zegt dat over de manier waarop je naar het trainersvak kijkt?

"Ik heb Diana toentertijd inderdaad toegevoegd aan de staf, omdat ik altijd enorm gecharmeerd was van handbalkeepers en het gevoel had zij onze doelmannen echt wat zou kunnen leren. Als ik dat dan betrek op mezelf als trainer, denk ik dat Jurriaan hetzelfde in mij heeft gezien. Ik geloof heel erg in het verder kijken dan je eigen sport. Het is een kwaliteit als je buiten de gebaande banen durft te gaan. Neem bijvoorbeeld basketbal, als je ziet hoe ze daar één-op-één verdedigen... Daar haal ik heel veel uit."
Jurriaan van Poelje
Jurriaan van Poelje haalde Hicham Benhammou eigenhandig naar Kloetinge - archieffoto © Orange Pictures
Ik wilde Hicham heel graag hebben. Dat hij bij Kloetinge zit, is uniek
Kloetinge-trainer Jurriaan van Poelje over zijn assistent

Je bent ook een klankbord voor Van Poelje, zeggen jullie beiden. Wat breng je hem dan bij?

"Nou, een concreet voorbeeld zijn onze wedstrijdbesprekingen. Jurriaan deed dat, en het bekendmaken van de opstelling, altijd op de dag van de wedstrijd. In mijn ogen bracht dat teveel onnodige onrust. Nu doen we dat op donderdag en bereiden we ons nog gerichter voor op de tegenstander. Waarom? De basiself kan zich al gaan voorbereiden, zonder in twijfel te leven of ze gaan starten. De spelers die buiten de boot vallen hebben dan tijd om de teleurstelling te verwerken. Daaraan zie je hoe we samenwerken en dat Jurriaan ook echt naar mij luistert."

Uniek

"Ik wilde Hicham heel graag hebben. Hij is een echte winnaar en professional", aldus Van Poelje. "We werken op basis van gelijkwaardigheid en discussiëren veel, maar ik draag de eindverantwoordelijkheid. Wij hebben een toptrainer uit de zaal als assistent bij Kloetinge. Dat is uniek."

Er wordt weleens gezegd dat een assistent vanuit zijn rol meer dan de hoofdtrainer tussen de spelers kan staan. Doe jij dat ook?

"De hoofdtrainer is vooral bezig met de eerste elf. Als assistent probeer ik ook aandacht te geven aan de spelers die er naast staan, zodat die ook betrokken blijven. Ook kan ik meer aandacht geven aan individuele spelers. Vorig seizoen heb ik Ruben de Jager daarin veel geprobeerd te prikkelen. Een geweldige speler, waar ik enorm van gecharmeerd ben. Ruben ging vorig seizoen al snel als een speer, maakte de ene na de andere goal. Dan kun je vertellen hoe geweldig het allemaal gaat, maar juist dan moet je hem bij de les houden, denk ik. Dat was soms gek voor hem, maar uiteindelijk pakte dat heel positief uit."
Ruben-de-Jager-Kloetinge
Hicham Benhammou probeert topscorer Ruben de Jager van Kloetinge veel te prikkelen (archieffoto) © Orange Pictures
Een paar weken geleden kreeg ik nog een aanbieding uit Indonesië
Hicham Benhammou over een nieuw buitenlands trainersavontuur

We zouden het bijna vergeten, maar je bent tegelijkertijd ook hoofdtrainer in de zaal, bij eredivisionist Tigers Roermond. In het verleden bracht het zaalvoetbal je zelfs naar Indonesië. Wat nou als zich weer zo'n kans voordoet?

"Toevallig heb ik een paar weken geleden nog een aanbod gekregen vanuit Indonesië, om daar weer aan de slag te gaan. Dat heb ik toen afgehouden, want dat zie ik nu niet zitten. Ik heb daar een paar geweldige jaren gehad, echt veel mooie dingen meegemaakt, maar er zijn nu dingen die me in Nederland houden. Zeg nooit 'nooit', maar een nieuw buitenlands avontuur is geen speciale drijfveer voor me."

Je bent ook bezig met het halen van je trainerspapieren. Zien we Hicham Benhammou in de toekomst zelfstandig op het veld langs de lijn?

"Ik heb de ambitie om al mijn papieren te gaan halen. Op dit moment ben ik bezig met UEFA B, maar het is de vraag of ik daarna verder mag. Daar gaat de KNVB over. Uiteindelijk wil ik wel zelfstandig aan de slag, maar zitten clubs ook op mij te wachten? Tot nu toe heeft er nog niemand gebeld en zit ik goed op mijn plek bij Kloetinge."
Kloetinge moet het morgen op bezoek bij OSS'20 stellen zonder Zenya Deurloo. De aanvaller is voor één duel geschorst na zijn rode kaart vorige week tegen Gemert. Roy Mulder en Klaas van Hecke ontbreken door blessures. Het duel in de Derde Divisie begint om 18.00 uur en is te volgen via het liveblog op www.omroepzeeland.nl/sport. De samenvatting zie je zondag op onze website en app en vanaf 18.10 uur op televisie in een nieuwe Omroep Zeeland Sport.