Augustine Loof (Hoek) ging door diep dal in voetballoos jaar, maar heeft nu weer honger naar de bal

Augustine Loof was jarenlang een van de Zeeuwse profvoetballers, maar vorig jaar verdween de verdediger uit Koewacht plots van de radar. Onlangs dook hij, na een voetballoos jaar, weer op bij Hoek. Loof ging door een diep dal, maar nu is hij bij de Zeeuws-Vlaamse derdedivisionist weer klaar om te knallen. Een openhartig gesprek met de verloren zoon.
Augustine Loof
Augustine Loof in het shirt van FC Eindhoven, een van zijn oude clubs (archief) © Orange Pictures

Je was een tijdje van de radar, Augustine. Wat heb je het afgelopen jaar gedaan?

"Het afgelopen jaar heb ik een tussenjaar gehad. Het overlijden van mijn opa was daar de oorzaak van. Hij was enorm belangrijk voor mij als voetballer. Als kleine jongen bracht hij me samen met mijn oma drie keer per week naar de overkant, toen ik bij de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland zat, in Kortgene. Ik heb alles aan ze te danken."

Hoe heb je dat gedaan?

"Er veel over praten met mensen die dicht bij me staan. Mijn hoofd stond toen een tijdlang niet naar voetbal, keek het ook nauwelijks. Toen ik vorig seizoen al een paar maanden zonder club zat, heb ik me afgevraagd of ik echt wilde stoppen. Maar ik ben pas 27 en kan makkelijk nog een paar jaar mee. Mijn opa had ook gewild dat ik doorga. Op een gegeven moment begon het weer te kriebelen, als ik met mijn vrienden een balletje ging trappen. Sinds de zomer ben ik weer echt aan het trainen."
Op Malta stond ik voor het eerst op eigen benen. Mijn bed opmaken, de was doen; ik heb het er allemaal geleerd
Augustine Loof over zijn buitenlandse voetbalavontuur

Tot vorig seizoen voetbalde je op Malta. Hoe was dat?

"Ik stond daar voor het eerst op eigen benen, moest alles nog leren; van mijn bed opmaken naar het doen van de was. Dat was ik niet gewend, maar ik heb het er goed naar m'n zin gehad. De eigenaar van de club waar ik speelde (Balzan FC, red.) bezit ook een club in Australië en had me al een tweejarig contract aangeboden om daar te gaan spelen. Ik zag het alleen na het overlijden van mijn opa niet zitten om zover van huis te zijn, Daarna ben ik teruggegaan naar Nederland, liep ik nog stage bij Helmond Sport, maar toen kwam de tik van het verlies van mijn opa."

Je bent nu bij Hoek weer terug als voetballer. Hoe gaat het nu met je?

"Het gaat inmiddels weer goed met me, echt goed, en ik ben blij om terug te zijn. Mooi dat Hoek mij de kans geeft om mezelf weer te laten zien. Dat heb ik ook gezegd tegen de club: ik kom hier om jullie te helpen, maar ook om mezelf te helpen om hopelijk weer de volgende stap te maken."

Profvoetbalverleden

Augustine Loof is afkomstig uit Koewacht en werd opgeleid door de JVOZ. Daar werd hij opgepikt door betaald voetbalclub PSV, waar hij met Jong PSV en vervolgens stadgenoot FC Eindhoven in de Keuken Kampioen Divisie speelt. Na een transfervrij vertrek bij het Maltese Balzan FC was hij sinds de zomer van 2022 clubloos. Deze maand tekende hij een contract tot en met het einde van het seizoen bij Hoek.
Gertjan Martens na afloop balend op het veld
Hoek-verdediger Gertjan Martens baalt na weer een tegengoal (archief) © Sjaak van der Salm
Als we het goed doen met Hoek is dat ook goed voor mij. Met die vele tegengoals is het afgelopen, zodra ik speel
De nieuwe aanwinst is ambitieus én kritisch bij Hoek

Hoek scoort makkelijk, maar krijgt ook veel goals tegen en lijkt naar een leider in de verdediging te snakken. Ben jij daarom gehaald?

"Uit de aanbieding die ze mij hebben gedaan, spreekt vertrouwen. En inderdaad: het gaat verdedigend niet goed, dat gaven ze in de gesprekken ook aan. De doelpunten gaan er veel te makkelijk in. Afgelopen zaterdag tegen SteDoCo ook. Als je ziet hoe er soms wordt verdedigd... Dat mag en gaat ook gewoon absoluut niet meer gebeuren, zodra ik speel. Daarmee leg ik mezelf ook druk op, ja, maar dat vind ik niet erg. Het is geen arrogantie ofzo, maar ik ken mijn eigen kwaliteiten. Ik ben ook een prater in het veld."

Wat zijn je ambities met Hoek?

"Bij mijn komst is gezegd dat ze graag de nacompetitie voor promotie willen halen, maar ik zeg je: we moeten durven uit te spreken dat we voor promotie naar de Tweede Divisie gaan. Daar hebben we de selectie voor."

Als ik hoor hoe ambitieus je bent met Hoek, geldt dat vast ook voor je eigen carrière. Je wilt dus ook terug naar het profvoetbal?

"Ik wil na dit seizoen bij Hoek graag een stap maken, ja. Dat is ook besproken met de club. Hoek is een ideale club om me weer in de kijker te spelen en daarom ben ik ook zo ambitieus. Daar worden we allebei beter van. Als we het goed doen met Hoek is dat ook goed voor mij."

Wanneer maak je je debuut?

"Als het aan mij ligt morgen al! Ik ben fit, maar moet nog wedstrijdritme opdoen. Dat lukt maar op één manier: door te spelen. Dat hoop ik zo snel mogelijk te doen. En nog over die tegengoals: ik beloof je dat we er een stuk minder tegenkrijgen als ik speel."
Hoek neemt het morgen om 14.30 uur thuis op tegen Groene Ster. De Limburgse tegenstander staat derde in de Derde Divisie. Hoek is de nummer twaalf met drie punten uit evenveel wedstrijden. Het duel is te volgen via het liveblog op onze website en app. Een samenvatting van de wedstrijd vind je dit weekend ook op www.omroepzeeland.nl/sport. De hoogtepunten zijn zondag ook te zien op televisie in een nieuwe Omroep Zeeland Sport vanaf 18.10 uur.