Droom groots, vrouwenteam Kloetinge op weg naar de topklasse: 'De hele groep heeft die ambitie en de vereniging ook'

Een gediplomeerde trainer, wedstrijden op veld 1 en drie keer in de week trainen. Dat zijn een paar van de plannen om het vrouwenelftal van Kloetinge in drie jaar tijd naar de topklasse te krijgen. Ambitieuze plannen voor een team dat in de vierde klasse begon en nu al tweede klasse speelt.
kloetinge-vrouwen-3
De Kloetinge-vrouwen in actie (archieffoto) © Ron Quinten
Het gevoel dat succesvolle voetbalseizoenen met zich meebrengt, kennen ze wel bij voetbalclub Kloetinge. Maar dat komt vooral door het herenteam dat de afgelopen jaren succes behaalde en kampioen werd. De vrouwen willen daar niet voor onderdoen en het team is daarom serieus aan de weg aan het timmeren. Twee jaar geleden begonnen ze in de vierde klasse. Inmiddels staat de gewonnen beker in de vitrine en gaat het zo goed dat het team van trainer Mario Kalisvaart in de tweede klasse speelt.

Goede papieren

"Als trainer wil je er alles uithalen wat er in zit. De hele groep heeft die ambities en de vereniging ook", zegt Kalisvaart. Die ambities heeft hij ook naar de club uitgesproken. "Ik heb gezegd tegen de vereniging: 'Als jullie de ambities hebben om door te groeien met het damesvoetbal. Dan hebben wij een goed huwelijk en dan zijn er kansen om de topklasse te halen.'" Kalisvaart laat er dan ook geen gras over groeien. Hij heeft bijvoorbeeld de afgelopen tijd de juiste trainingspapieren gehaald om de dames ook in de toekomst te trainen.
kloetinge-vrouwen
De voetbalsters van Kloetinge vieren een goal (archieffoto) © Ron Quinten
Naast een goed huwelijk met de club en de goede trainingspapieren zijn de juiste dames op de juiste plek in het team ook belangrijk. De trainer is dan ook gaan 'shoppen' en 'netwerken' om goede voetbalsters naar de club te halen.

KAA Gent en Excelsior

Eén van die speelster is de 29-jarige Solange de Smit. Een bekend gezicht in het vrouwenvoetbal en ze neemt dan ook veel ervaring en kennis mee naar Kloetinge. Vier jaar geleden voegde ze zich bij het opbouwende team en daarvoor speelde ze onder meer bij KAA Gent, Excelsior en IJzendijke. Inmiddels draagt ze ook de aanvoerdersband om haar arm.
"Toen ik hier kwam was het meteen duidelijk: topklasse is ons einddoel. Eén niveau onder de eredivisie. Je merkt dat dit ook echt leeft binnen het team. Iedereen is gebrand om iedere wedstrijd te winnen en om ieder jaar te promoveren. Je merkt het ook op de trainingen, iedereen gaat er de volle honderd procent voor", vertelt de aanvoerster van het team.
Maar wat maakt dit team zo goed om realistisch te zijn over de topklasse? Daar is De Smit duidelijk over. "Hetgene wat ons sterk maakt is dat wij verschillende mensen hebben die op verschillende momenten kunnen pieken. En op de juiste momenten. Dat maakt ons heel verrassend voor de tegenstander."
Trainer Mario Kalisvaart Kloetinge V1
Mario Kalisvaart stuurt zijn team vanaf de zijlijn aan © omroep zeeland
In 2019 was er een meerjarenplan vanuit de KNVB voor het vrouwenvoetbal. In dit plan staan mogelijkheden voor het vrouwenvoetbal bij clubs. Kloetinge heeft daar uiteindelijk ook op ingespeeld.

Vervoer en kleding

"Het was vanaf het begin wel afwachten, want gaan de dames ook echt waarmaken wat ze beloven? Na twee kampioenschappen en de bekerwinst, heeft iedereen wel het vertrouwen dat het gaat lukken", vertelt teammanager Peter van Velzen. Maar, trainer Kalisvaart wil meer dan beloftes en alleen het vertrouwen, want in zijn ogen moet er vanuit het management ook naar gehandeld worden. "En dat betekent ook dat er bijvoorbeeld vervoer geregeld wordt, er wordt goede kleding geregeld en lunchpakketten. Dat zit zeker goed", zegt Van Velzen.

In drie jaar tijd

Als alles meezit, moet de droom van het team en Kalisvaart werkelijkheid worden. "Ergens kom je je plafond tegen. Dat is altijd. Maar de speelsters die nog buiten Zeeland spelen, daar zie ik echt mogelijkheden om met dit team het hoogste niveau van Zeeland te bereiken. En de speelsters die in de selectie zitten, beter maken dan ze nu zijn. Dat is mijn verantwoordelijkheid", zegt Kalisvaart met veel motivatie.