Deze camera's zorgen ervoor dat criminelen (bijna) altijd gevolgd kunnen worden
Iedereen die over de A58 de provincie uitrijdt, wordt gefotografeerd. En iedereen die door de Westerscheldetunnel gaat, gaat op de foto. In heel Zeeland hangen ruim twintig camera's die dag en nacht foto's maken van de kentekens van alle passerende auto's. De politie gebruikt die foto's bij het opsporen van criminelen.

In Zeeuws-Vlaanderen staat maar één zo'n camera. De anderen staan boven de Westerschelde. "Ze staan op plaatsen waar veel verkeer langskomt en op plaatsen met een hoger risico, zoals het havengebied in Vlissingen-Oost", zegt Gijs Flipse van de Politie Zeeland West-Brabant.
Bathsebrug
Vanuit Walcheren, Schouwen-Duiveland en de Bevelanden is het bijna onmogelijk om ongezien de provincie te verlaten. De camera's staan langs alle belangrijke uitvalswegen. Alleen iemand die puzzelt, vindt nog wel een cameraloze uitweg, zoals de Bathsebrug bij Rilland. Daar hangen wel camera's, maar die zijn van Rijkswaterstaat.
Openbaar
De plaatsen waar de camera's staan, zijn openbaar. De politie is wettelijk verplicht bekend te maken waar ze staan. "We merken in sommige onderzoeken wel dat verdachten expres een route zoeken waar geen camera's hangen", zegt Flipse. Of hij niet stiekem baalt dat de plekken waar de camera's staan, openbaar moeten zijn? "Het is wettelijk zo afgesproken dat het openbaar moet zijn", zegt hij met een lachje. "Dus daar hebben we het mee te doen."
Bewijs
Niet alle mensen die een strafbaar feit plegen, plannen hun route langs wegen zonder camera's. Zo leidde een handelaar in gestolen auto-onderdelen de politie naar zijn handlangers, omdat zijn auto op bepaalde tijden werd gezien op weg naar een loods waar de gestolen auto's uit elkaar werden gehaald. Hij werd vorige maand veroordeeld. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank een 32-jarige Vlissinger voor een steekpartij, mede dankzij de camera's. Daardoor kon bewezen worden dat de man op een bepaald tijdstip over de snelweg reed.
En vorige week eiste het Openbaar Ministerie twintig maanden cel tegen een Amsterdammer omdat hij drie woningen zou hebben beschoten in Goes, Kruiningen en Kapelle. Hij kan aan de beschietingen worden gelinkt omdat het kenteken van zijn auto werd geregistreerd door de camera's. Bovendien bleek uit zijn telefoongegevens dat hij in de buurt was. De verdachte ontkent, volgende week doet de rechtbank uitspraak.

De politie gebruikt het camerasysteem (officieel heet het anpr, automatic numberplate recognition), op twee manieren. Het systeem zoekt permanent naar kentekens die door de politie zijn ingevoerd, van mensen die bijvoorbeeld vermist zijn, nog een straf moeten uitzitten of een boete moeten betalen. De politie kan hen langs de kant van de weg zetten zodra ze een camera passeren.
Vluchtroute
Daarnaast kunnen agenten de gegevens van een bepaalde camera opvragen tijdens een onderzoek. Als er bijvoorbeeld een overval of een moord is gepleegd worden de beelden langs de mogelijke vluchtroutes bekeken binnen een bepaalde tijd. Voor deze actie is toestemming van de officier van justitie nodig. Die beoordeelt of het bekijken van de beelden in overeenstemming is met de wet.
Op de kaart
Waar staan de kentekencamera's in Zeeland en aan de wegen van en naar Zeeland? Klik op de locaties op onderstaande kaart. Waar veel camera's bij elkaar staan, moet je eerst inzoomen.
Wil je het kaartje op mobiel bekijken? Klik dan hier.