Goedemorgen! Gratis bomen, herdenking, reclamestickers en het weer

Goedemorgen! Het is vandaag dinsdag 12 september. In dit artikel vind je een voorproefje van het nieuws uit onze provincie. En natuurlijk iets wat ook niet onbelangrijk is: de weersverwachting voor vandaag.
De kerktoren van Kwadendamme
De kerktoren van Kwadendamme © Kristian de Winter
Waar we als Nederlanders een praatje over het weer belangrijk vinden, zijn we er ook als de kippen bij als het gaat om koopjes. Zeker als Zeeuwen, want daar komt de term 'zuunige Zeeuw' toch vandaan? Maar wat nou als je die koopjes niet meer wekelijks kunt vinden in de 'koopjeskrant in jouw brievenbus'?
D66 in Middelburg wil namelijk de nee/nee-stickers op brievenbussen vervangen door een ja/ja-sticker. Alleen iemand die nadrukkelijk aangeeft dat hij reclamedrukwerk wil ontvangen, krijgt dat dan nog in de bus. Volgens fractievoorzitter Bas van der Reest scheelt dat zo'n 150.000 kilo aan oud papier per jaar in Middelburg.
Gratis boompjes ZMF
Een van de vorige boomuitdeelacties in de winter van 2022 © Omroep Zeeland
Want, voor dat papier moeten natuurlijk een heleboel bomen gekapt worden en dat is juist wat onze provincie níét wil. Er moeten er juist bij komen. En daarom kun je vandaag gratis bomen voor in de tuin bestellen. Het is een actie van alle Zeeuwse gemeenten om zo onze provincie groener te maken.
Per persoon kun je maximaal zes gratis bomen bestellen op de website van de Zeeuwse Milieufederatie. De actie wordt nu voor het derde jaar op een rij gehouden. De uitdeelactie wordt georganiseerd in het kader van het landelijke project Plan Boom, dat in de komende jaren 10 miljoen bomen wil planten in Nederland. Het is voor het eerst dat alle Zeeuwse gemeenten meedoen.
Soldaten lopen door verwoest Breskens
Soldaten lopen door verwoest Breskens © Omroep Zeeland
Maandagavond zijn de slachtoffers van het geallieerd luchtbombardement op Breskens herdacht. Het bombardement vond plaats op 11 september 1944 en daarom komen jaarlijks mensen bij het monument bij elkaar om te herdenken en een minuut stilte te houden. Tientallen mensen kwamen gisteravond bij elkaar. Kinderen van de openbare basisschool lazen tijdens de herdenking gedichten voor.
Een opkomende zon in Terneuzen
Een opkomende zon in Terneuzen © Andre Erkelens

Het weer

Leg je paraplu maar alvast klaar, want vandaag wordt een bewolkte en regenachtige dag. Ook is er een kleine kans op wat onweer. Het wordt tussen de 22 en 25 graden.