Na hartoperatie carrière wielrenner Mobach definitief voorbij: 'Dit was het slechtst denkbare scenario'

Waar je Jarno Mobach kan uittekenen in wielrenkleren, een helm en vooral zijn fiets bij hem ziet de situatie er halverwege 2023 wel anders uit. De wielrenner uit Philippine wandelt in vrijetijdskleding door de tuin en draagt geen sportbroek, maar gewoon een blauwe jeans. Van de zomer werd de jongensdroom van de 25-jarige renner namelijk abrupt stopgezet.
wielrennen Jarno Mobach Leopard Pro Cycling
Jarno Mobach tijdens een trainingsrit in Philippine © Omroep Zeeland
Mobach kampt al langere tijd met hartritmestoornissen en dat heeft hem tijdens zijn carrière meerdere keren aan de zijlijn gezet. Daarom stond er deze zomer een operatie op de planning om dit hartprobleem op te lossen, maar toen kwamen de artsen bij de renner, die ooit de juniorenversie van Parijs-Roubaix won, tot een vervelende conclusie.
"Je hebt je hele leven aan wielrennen gedaan. Constant topsport bedreven en om dan ineens helemaal niets meer te doen. Dat is een beetje onwerkelijk eigenlijk", vertelt hij op de tuinbank.

Risicovol

De operatie vond in augustus plaats. Tijdens die ingreep zagen de artsen dat er al een litteken op het hart van Mobach zat. Hiermee is het te risicovol om op hoog niveau te blijven sporten. "Ik wist dat ik de afgelopen tijd last had van hartritmestoornissen. En ergens hou je er wel een heel klein beetje rekening mee, maar dit was het slechtst denkbare scenario."
De operatie is ondanks de uitkomst goed gegaan, de artsen hebben de hartritmestoornissen door een litteken te branden opgelost. Maar omdat de artsen er toen achter kwamen dat er al een litteken zat, kan dat litteken nog steeds voor een stoornis zorgen.
Aan de hand daarvan gaan ze kijken wat ik überhaupt nog kan in de toekomst.
Jarno Mobach
Het nieuws is inmiddels ingedaald, maar van de een op de andere dag is het afgelopen met professioneel wielrennen. Waar hij in april nog mee reed in de kopgroep bij de Omloop van de Braakman en hij elke dag moest trainen, zit hij nu thuis. En daarbij mag hij de komende drie maanden helemaal niets, op een rondje wandelen en wat taken in huis na. "Totdat ik nieuwe onderzoeken heb gedaan. Aan de hand daarvan gaan ze kijken wat ik überhaupt nog kan in de toekomst."
Het podium van de Omloop van de Braakman met daarop twee Zeeuwen: Mobach en De Jong
Het podium van de Omloop van de Braakman in 2021 met op nummer twee Mobach © Omroep Zeeland
Het leven van Mobach stond altijd in het teken van wielrennen en daarvoor moesten ook verschillende dingen wijken zoals een studie. Nu is het juiste moment om daar weer wat mee te gaan doen. "Ik ben een studie bedrijfskunde begonnen. Dat is wel even een andere mindset hoor, ik heb al zo lang niet meer in de boeken gezeten." En dan doet hij de studie ook nog online omdat hij nog niet in de schoolbanken kan zitten en hij vrij laat was met inschrijven.

Toekomst

Ondanks alle hobbels en een droom die in duigen valt, pakt de renner het leven, voor zover dat kan, verder op. "Ik ga er eens goed over nadenken wat ik qua werk kan in de toekomst en in de nabije toekomst", zegt hij.