'Met een knipoog komen de mariniers alsnog naar Vlissingen'

Bezoekers van het museumschip Mercuur in Vlissingen kunnen vanaf vandaag ook het onderruim bekijken. Daar is een nieuwe tentoonstelling geopend met attributen, alledaagse spullen en uniformen van het Korps Mariniers. "Dus met een knipoog komen de mariniers alsnog naar Vlissingen", zegt conservator Rob Schouw.
Opening tentoonstelling Korps mariniers
Met het weghalen van een camouflagenet is de tentoonstelling officieel geopend © Omroep Zeeland
Het luik naar het onderruim staat al open en is afgedekt met een camouflagenet. Twee mannen die spullen te leen hebben gesteld aan de expositie verwijderen het net en daarmee is de tentoonstelling geopend. In de ruimte passen zo'n tien mensen die worden omringd door vitrines. "We zijn een aantal weken bezig geweest om het in te richten", vertelt Dennis de Visser van vereniging COM (Contact Oud- en actief dienende Mariniers) Zeeland.

Nostalgisch

Voor Dirk Quist voelt de tentoonstelling als een feest der herkenning: "Ik ben tien jaar in dienst geweest bij het Korps Mariniers als korporaal. Dat uniform heb ik nog gedragen en alle soorten munitie en munitiekisten van vroeger die hier te zien zijn herken ik."
In een open munitiekist zitten A4'tjes geplakt met het verhaal van Jacques Franzen. "Het vertelt wat mijn vader heeft beleefd toen hij aan het begin van zijn diensttijd naar het toenmalige Indië is uitgezonden. Ik denk dat hij er trots op zou zijn dat het nu te lezen is in Vlissingen", zegt Han Franzen.
Tentoonstelling Korps Mariniers Vlissingen
Conservator Rob Schouw in het onderruim waar de tentoonstelling van COM Zeeland te zien is © Omroep Zeeland
Normaal is de tentoonstelling een roadshow van COM Zeeland. Met de attributen staan ze op Zeeuwse veteranendagen en andere evenementen. Er was geen vaste opslag, maar nu dus wel. Het hele jaar door kunnen de spullen worden bezichtigd op het museumschip en daar is Schouw ontzettend blij mee. "Het is een verrijking. We zijn een marineschip en nu kunnen we de hele marine laten zien zowel het vlootpersoneel als het Korps Mariniers."