VVD-kamerlid Van den Hil heeft óók geworsteld: 'Praat over je seksuele geaardheid'
VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil maakt zich hard voor de zorg en de kinderopvang, maar de afgelopen tijd is daar een speerpunt bijgekomen. Ze zet zich in voor de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap. Een persoonlijk onderwerp voor de politica uit Goes.
Van den Hil vindt het vooral belangrijk om te praten over geaardheid
Lange tijd praatte ze niet snel over het feit dat ze op vrouwen valt. Dat is na haar entree in de Tweede Kamer in 2021 veranderd. Haar partij gaf haar het vertrouwen dat ze 'er mocht zijn'. Op Coming Out Day in 2021 poseerde ze met de regenboogvlag. Trots en zelfverzekerd.
"Ik vind het echt een prachtige foto", zegt Van den Hil terwijl ze naar het plaatje kijkt. Ze heeft de foto opgehangen bij de ingang van haar kantoor in de Tweede Kamer. "Er straalt blijheid uit, er straalt trots uit. Ik vind het heel mooi dat de partij mij het vertrouwen heeft gegeven om dit zo te doen."
'Niet schreeuwend op de barricades'
Ze merkt dat ze als Kamerlid een groot bereik heeft en treedt daarom steeds meer op de voorgrond als voorvechter van de LHBTIQ+-rechten. Dat doet ze naar eigen zeggen niet "schreeuwend op de barricades", maar op haar eigen manier.
"Door aanwezig te zijn bij Roze Zaterdag in Goes. Door een kerkdienst bij te wonen en daar een rol in te hebben. Maar ook door deze ketting te dragen." Ze wijst naar de regenboogparelketting die ze om haar hals heeft.
Met het oog op de komende Tweede Kamerverkiezingen zou haar extra aandacht voor de LHBTIQ+-gemeenschap een poging kunnen zijn om voorkeursstemmen te krijgen. Ze staat op plek 25 van de VVD-verkiezingslijst. Toch is dat volgens de politica niet het geval.
"Alle voorkeursstemmen zijn mooi, laat ik dat vooropstellen, maar dit is niet bedacht omdat ik denk: 'Nou daar ga ik nog eens voorkeursstemmen uithalen'. Nee, ik ben een Zeeuwse met een groot hart voor de zorg en kinderopvang. En dan is dit ook een aandachtspunt dat daarbij hoort. Maar meer omdat ik voel dat ik me erover wil en kan uitspreken nu ik de kans heb."
Zo wil ze op een subtiele manier aandacht vragen voor het onderwerp. "Zodat mensen naar je toekomen om erover te praten. Dat is denk ik heel belangrijk."
Laten zien dat zij ook geworsteld heeft
"Ik denk dat het goed is dat anderen horen en zien dat ik ook geworsteld heb", zegt Van den Hil. "Je bent toch - tussen aanhalingstekens - 'anders' dan een ander. Zo wordt het gezien. Dan is het fijn dat je erover kunt praten en dat je dat ook uitdraagt en een steun kan zijn voor anderen."

Volgens Van den Hil wordt het juist in deze tijd belangrijker om het onderwerp onder de aandacht te brengen. "Er is soms nog gêne of onbegrip om het erover te hebben."
Regenboogakkoord Zeeland
Ze vindt het dan ook kwalijk dat het Regenboogakkoord in Zeeland nog altijd niet ondertekend is. "Omdat ik weet dat er zoveel mensen nog worstelen. Het is jammer dat het nodig is. Artikel 1 van de grondwet zegt: iedereen is gelijk. Maar toch is dat nog niet zo. Dan is het wel jammer dat er nu zo over geaarzeld wordt."
Wat is het Regenboogakkoord?
In het Regenboogakkoord staan politieke afspraken over de veiligheid en emancipatie van de LHBTIQ+-gemeenschap. Het akkoord houdt onder meer in dat een gedeputeerde LHBTIQ+ in de portefeuille krijgt en dat er geld wordt vrijgemaakt voor de doelgroep. Iedere Nederlandse provincie kan het akkoord tekenen.
Op 8 september besloot het provinciebestuur van Zeeland om het akkoord niet te ondertekenen. Het provinciebestuur geeft hiervoor als motivatie dat de provincie al jaren activiteiten uitvoert onder de vlag van Four Freedoms waarin vrijheid voor iedereen voorop staat. Ook doet de provincie mee aan de Coming Out Day. 'Daarnaast neemt de provincie deel aan het interprovinciaal overleg van de regenboogprovincies. Afzonderlijk budget voor LHBTIQ+-activiteiten is niet nodig', schreef het provinciebestuur.
Bedankjes
Van den Hil hoopt dat de provincie alsnog van mening verandert. Op persoonlijk vlak merkt ze al de effecten van haar openheid over het onderwerp. Ze krijgt regelmatig berichtjes van mensen die haar bedanken of door haar over hun geaardheid zijn gaan praten. "Dat is mooi. Het mag heel klein, het hoeft niet groots en hoeft niet heel de tijd vol schreeuwende aandacht, nee. Maar het erover hebben en er zijn voor elkaar is belangrijk."