Delannoy snakt naar rentree, het liefst in de derby tegen Kloetinge: 'Je ziet de pijn in Gio's ogen'

De oplettende kijker zag Giovanni Delannoy vorige week voorbijflitsen in de samenvatting van Hoek-Groene Ster. Delannoy, al geruime tijd geblesseerd, klapte zijn handen stuk en had een glimlach van oor tot oor, toen teamgenoot Sylvio Hage de 3-1 op het scorebord zette. Het tekent de betrokkenheid van de Belgische aanvaller, die zo graag zelf weer wil genieten van het spelletje en snakt naar een rentree.
Giovanni-Delannoy-Hoek-2023
Giovanni Delannoy tijdens de voorbereiding tegen Winkel Sport (archieffoto) © Orange Pictures

Je staat al geruime tijd aan de kant. Hoe komt dat?

"Eind vorig jaar heb ik de mediale band in mijn knie gescheurd. Toen ben ik er drie maanden uit geweest om te revalideren. Daarna heb ik weer mijn rentree gemaakt, maar ging het weer mis en bleek er opnieuw een scheurtje te zitten. Dat was zes wedstrijden voor het einde van het seizoen. Ik heb me toen gericht op het nieuwe seizoen, in de voorbereiding wilde ik er weer staan. Dat deed ik ook, maar de pijn was er nog steeds bij bepaalde bewegingen. Na onderzoek bleek dat de scheur volledig is hersteld, maar dat er nog steeds irritatie in de pees zit. Achteraf kan ik zeggen dat ik te snel weer ben begonnen met het belasten van mijn knie."

Dat geeft ook aan hoezeer je het voetballen mist, toch?

"Ja, iedereen weet dat ik echt een liefhebber ben. Ik mis het spelletje en alles eromheen enorm. Het is voor het eerst in mijn carrière dat ik zolang geblesseerd ben, dus ik ben het niet gewend. Gelukkig ook maar. Ik loop nog steeds bij de fysio, zo'n drie tot vier keer per week. De spieren rondom mijn knie moeten sterker worden. Dan ben ik er hopelijk voor eens en voor altijd van verlost."

Is het moeilijk om het allemaal noodgedwongen vanaf de zijkant te moeten volgen?

"Afgelopen zaterdag heb ik echt genoten van de ploeg. Dan sta ik er niet met een dubbel gevoel ofzo. Bij zo'n goal als die van Sylvio heb ik niet zoiets van: daar had ik willen staan. Maar ik snak er naar om weer combinaties aan te gaan, of een goal te vieren met z'n allen. Zeker omdat ik het gevoel heb dat we er echt op vooruit gegaan zijn als ploeg. De kern is breder en sterker geworden. Daar wil ik dolgraag mijn steentje aan bijdragen."
Delannoy (bij cornervlag) geniet van de 3-1 van Hoek tegen Groene Ster

Het is je vierde seizoen bij Hoek. Vorig jaar was je voor je blessure in topvorm. Ben je als voetballer op je plaats in Nederland?

"Ik ben pas op mijn 26ste naar Nederland gekomen, via Lieven Gevaert, die toen trainer was van Hoek. Inmiddels ben ik dertig en kan ik zeggen dat ik veel eerder naar Nederland had moeten komen. Het voetbal dat hier wordt gespeeld past perfect bij me en de beleving is intenser dan in België. De wedstrijd in de KNVB Beker tegen Heerenveen is iets dat ik nooit zal vergeten. Al baal ik nog steeds dat we niet gewonnen hebben, want dat had écht gekund."
Je ziet de pijn in Gio's ogen
Trainer Maxime Decraene over het gemis van de aanvaller bij Hoek
Slechts zestien minuten heeft trainer Maxime Decraene Delannoy dit seizoen in actie gezien in één officiële wedstrijd. Tegen Quick viel de dertigjarige Belg in. Daarna gooide zijn knie opnieuw roet in het eten. "Je ziet de pijn in Gio's ogen", aldus de oefenmeester van Hoek. "Hij is een ongelofelijk goede speler, die echt van waarde kan zijn voor ons. Gio is iemand die er alles uit wil halen. Op trainingen kan hij de boel af en toe flink opschudden. Met zijn mentaliteit is hij een leidersfiguur in de groep."
Giovanni Delannoy namens Hoek aan de bal
De meest memorabele wedstrijd in Hoek-shirt speelde Delannoy tegen sc Heerenveen (archieffoto) © Sjaak van der Salm

Wat is ervoor nodig om dit seizoen de volgende stap te zetten met Hoek?

"De wisselvalligheid moet eruit. Het vorige seizoen werd gekenmerkt door de ups en downs. Een voorbeeld: we wonnen met 6-0 van de toenmalig koploper DOVO, speelden die geweldige match tegen Heerenveen. De hele club was daarna euforisch, maar de week erna verloren we totaal onnodig. Misschien is dat ook een stukje onderschatting, dat we tegen ploegen lager op de ranglijst denken dat we het wel even doen. Maar ik heb geleerd dat in Nederland elke ploeg, ook onderaan de ranglijst, kan voetballen. Daar kun je dus ook van verliezen als je niet honderd procent bent. De ondergrens moet omhoog bij Hoek. We kunnen heel goed voetballen, maar het moet constanter."

Tot slot: wanneer zien we je weer op het veld?

"Ik mik nu op de derby tegen Kloetinge, eind oktober. Dat is mijn streven, want die wedstrijd wil ik heel graag meemaken. Daar heb ik nog ruim een maand voor en het is iets moois om naartoe te werken. Ik hoop heel erg dat het lukt, maar dan moet er in de tussentijd niks misgaan met mijn knie."
Hoek trapt morgen om 18.00 uur af in en tegen Meerssen. Trainer Maxime Decraene vindt dat zijn ploeg moet winnen van de hekkensluiter uit Limburg. "Anders is de overwinning van vorige week tegen Groene Ster niks meer waard." Hoek speelt drie dagen later de laatste kwalificatieronde van het toernooi om de KNVB Beker.
Met die wedstrijd is Decraene ook al bezig, erkent hij. "Er zijn wat spelers met lichte pijntjes, die we hopelijk nog wat rust kunnen geven als de wedstrijd in het slot is." Het duel morgenavond is te volgen via het liveblog op onze website en app. De doelpunten zijn zondag ook te zien op www.omroepzeeland.nl/sport.