Kloetinge-spits De Jager zoekt naar zijn nieuwe zelf na inktzwart kampioensjaar

Na een flitsende start vorig seizoen staat de doelpuntenteller nu nog op nul bij Ruben de Jager. De spits moet zijn draai in de Derde Divisie nog vinden bij Kloetinge, dat na vier competitiewedstrijden nog wacht op de eerste zege. De Lewedorpse aanvaller is zelfkritisch over de seizoensstart en spreekt openhartig over een voor hemzelf loodzware periode. 'Die goals komen vanzelf weer.'
ruben-de-jager-kloetinge
Ruben de Jager passeert een tegenstander van Gemert (archieffoto) © Ron Quinten

Ruben, na vier wedstrijden hebben jullie twee punten. Hadden dat er meer moeten zijn?

"Ik had vooraf verwacht dat we nu meer punten hadden gehad. Dat dat niet zo is, heeft meerdere redenen. Je kunt zeggen dat we de goals te makkelijk tegen hebben gekregen, maar voorin hadden we het tegen Gemert en OJC Rosmalen ook eerder kunnen beslissen."

Jullie spelen na het kampioenschap vorig seizoen een niveau hoger, in de Derde Divisie. Is het verschil groot qua niveau?

"Het grootste verschil is dat wedstrijden op details worden beslist. Vorig seizoen werden fouten ons minder snel fataal en kregen we vaker de kans het nog te herstellen. Het is een leerproces dat er een beetje bij hoort als promovendus, al heb je het natuurlijk liever niet. Alleen kunnen we niet te lang blijven hangen in dit verhaal. Op een gegeven moment moeten we die leermomenten gaan omzetten in punten. Zo'n leerproces kan niet tien wedstrijden duren, want lang niet winnen doet wat met je zelfvertrouwen."
Ik vind dat ik me vorig seizoen heb bewezen als spits, met twintig goals
Ruben de Jager over zijn eigen veelzijdigheid, en de nadelen daarvan

Het is je tweede seizoen bij Kloetinge. Vorig seizoen schoot je meteen de ene na de andere bal binnen. Nu staat de teller na vier wedstrijden nog op nul goals. Hoe komt dat?

"De teller had niet op nul, maar op drie, misschien wel vier doelpunten moeten staan. Zo zelfkritisch ben ik. Maar ik heb wel een andere rol dan vorig seizoen, toen ik er na vier wedstrijden al vier had inliggen. Kyle (Doesburg, red.) is nu de diepe spits."
van-poelje-kloetinge
Jurriaan van Poelje instrueert de spelers van Kloetinge - archieffoto © Orange Pictures

Vorig seizoen was je vaak centrumspits. Nu speel je vaak als aanvallende middenvelder, of op de vleugel. Wat vind je daarvan?

"Ik heb mezelf vorig seizoen bewezen als centrumspits, vind ikzelf, met twintig goals. Dan vind ik het bijzonder dat er als eerst met mij wordt geschoven, als er een blessure of schorsing is. Al begrijp ik de trainer ook; voor hem is het makkelijk dat hij me ook ergens kan neerzetten. Wat dat betreft ben ik het slachtoffer van mijn eigen veelzijdigheid, haha. Soms ben ik daarin wel te lief, denk ik weleens. Het teambelang gaat boven het belang van Ruben de Jager. Altijd."

Hoe zou je het zelf doen, als jij de opstelling mocht maken?

"Dan had ik mezelf in de spits gezet. Ik vind dat ik in het strafschopgebied van de tegenstander op mijn best ben."
De wedstrijd morgen tegen Baronie is voor ons een sleutelwedstrijd
De Jager denkt dat een overwinning wonderen zal doen bij Kloetinge

Hoeveel beter kan en moet het nog, bij jou persoonlijk en bij Kloetinge als geheel?

"Als we leren van onze fouten hebben we een prima ploeg die zich goed staande kan houden in de Derde Divisie. De club heeft zich goed versterkt deze zomer, met jongens die kwaliteit en de juiste mentaliteit met zich meebrengen."
"Natuurlijk wordt er nu gezegd: Kloetinge heeft het moeilijk. Daar moeten we stoïcijns onder blijven en daarin mogen we niet verzaken, want dan wordt het een lang en zwaar seizoen. De wedstrijd morgen tegen Baronie vind ik daarom een sleutelwedstrijd. Een overwinning kan ons de mentale kickstart geven waar we naar op zoek zijn."
Er valt soms ineens een donkere sluier over mijn dag, waar niet aan te ontkomen is. Dan is het heel lastig je ineens druk te moeten maken om voetbal.
Het verlies van zijn dochtertje dreunt nog altijd na bij Ruben de Jager

Tot slot, iets heel anders. Het succes van vorig seizoen werd voor jou zelf overschaduwd door het verlies van jullie pasgeboren dochter. In hoeverre kun je je inmiddels weer druk maken en ook weer genieten van het voetbal?

"Dat is op momenten nog steeds heel lastig. Vroeger leefde ik echt voor het voetbal, kon ik er met gemak alles voor doen en laten. Ik ben het nog steeds aan het verwerken. Bij vlagen komt het dan ineens binnen. Er valt dan een soort donkere sluier over mijn dag, waar niet aan te ontkomen is. Dan is het heel lastig je ineens druk te moeten maken om een verkeerde pass van een teamgenoot. Terwijl je die focus wel nodig hebt om te kunnen presteren."
Kloetinge-kampioen
Het succesvolle vorig seizoen heeft voor De Jager (midden) voor altijd een donker randje - archieffoto © Orange Pictures
"Ik kijk nu heel anders naar het spelletje. Dat ik vroeger dagen ziek was van een nederlaag kan ik me nu amper voorstellen. Na het overlijden van onze dochter heb ik het voetbal ook gebruikt als uitlaatklep. Achteraf vraag ik me af of dat verstandig was, maar ik was zoekende naar hoe ik ermee om moest gaan. Nog steeds eigenlijk. Ik wil niet in een vicieuze cirkel terechtkomen. Voetbal moet weer iets worden waar ik veel plezier uithaal."
Kloetinge ontvangt morgenavond Baronie op het Wesselopark. Trainer Jurriaan van Poelje zwaaide jarenlang de scepter bij de Bredase club. Baronie staat veertiende, drie plekken hoger dan Kloetinge, dat na vier wedstrijden nog zonder zege is. Doelman Mitchell Braafhart en Zenya Deurloo zijn weer inzetbaar bij de Bevelandse derdedivisionist. Het duel begint om 18.00 uur en is te volgen via het liveblog van Omroep Zeeland. Een samenvatting en de reacties vind je 's avonds op onze website www.omroepzeeland.nl/sport.