Feestgangers bont en blauw na optreden ME Sint-Maartensdijk: 'Ik kan het niet begrijpen'

Het optreden van de ME bij een feest bij Sint-Maartensdijk vorige week was buiten proportie. Dat zeggen mensen die bij het feest aanwezig waren. Volgens hen werd er zonder waarschuwing op los geslagen. Veel mensen liepen blauwe plekken op.
De ME greep in de nacht van zaterdag op zondag in bij een feest aan de Gemaalweg. Daar waren ongeveer vijftig mensen bij elkaar met harde muziek. Twee mensen zijn aangehouden. Volgens de politie weigerden de mensen om het feest te beëindigen, maar de aanwezigen hebben een andere lezing.

Honden en knuppels

De feestgangers waren totaal verrast door de komst én het harde optreden van de ME. "Iets na twaalf uur kwam de politie", vertelt Rosie, die aanwezig was op het feest. "Een gewone agent. We spraken met hem af dat we binnen een half uur zouden ophouden en opruimen." Maar die kans kregen ze niet, vertelt de aangedane bezoekster van het feest.
"Binnen een kwartier stond de ME er, met honden en knuppels. We werden uit elkaar gedreven. Het ging echt snel, het was niet te bevatten. Ze stelden zich op en begonnen te rennen. Binnen een minuut hadden ze iedereen de dijk op gedreven." Ze vertelt dat er eerst vijf normale politiebusjes kwamen, toen een grote bus en daarna nog meer busjes, waar de ME uit kwam. "In totaal iets van dertien busjes. Niemand durfde weg te rijden, daar kregen we ook de kans niet voor."

Vol blauwe plekken

Veel mensen kregen klappen. Sommigen zoveel dat hun lijf vol blauwe plekken zat, vertelt Rosie. "Nee, er zijn geen mensen naar een dokter geweest. De meeste mensen hadden bloeduitstortingen. Eén iemand heeft zoveel slagen gehad, er is geen plekje leeg. Mensen zijn geslagen op hun heupen, ruggen en armen. Iemand had een bult op zijn knie waar je 'u' tegen zegt."
Ze is verbijsterd over het geweld. "Dat er geslagen werd, kan ik niet begrijpen. Ze hebben niet gewaarschuwd, ze zijn meteen gaan opjagen. Dit was ME uit Breda, we hebben het gevoel dat ze wilden oefenen, dat ze erop uit waren. Het leek wel een voetbalrel. De politie heeft zelf in een persbericht gezegd dat we stenen hebben uit de grond wilden halen. Dat is niet waar. We kregen niet eens de kans."
De politie stelt dat de feestgangers het feest niet wilden beëindigen. Iets wat Rosie dus tegenspreekt. "Ze hebben ook de brandweer nog gebeld om ons vuur te blussen. Terwijl we zelf speciaal een grote watertank bij ons hadden en ook aan hebben geboden om het vuur uit te maken. De inzet van de brandweer was totaal onnodig."

ME was toevallig in de buurt

Na vragen van Omroep Zeeland laat de politie schriftelijk weten dat de ME is ingeschakeld omdat die toevallig in de buurt was vanwege de voetbalwedstrijd NAC-Roda. "In Breda was zojuist een ME inzet afgelopen. Ook waren er nog vier hondengeleiders aanwezig. Hierna is door een leidinggevende van de politie overlegd met de burgemeester en de piket politiechef van de Korpsleiding. Zij gaven beiden toestemming tot de inzet van de ME."
De ME is in linie opgetrokken om de brandweer de mogelijkheid te geven het vuur te blussen, stelt de politie. Ook kon de politie zo de geluidsinstallatie in beslag nemen. De politie spreekt over 'een korte charge' met de wapenstok.